Genelkurmay Başkanı Org. Özel'in 4 talebi şöyle: "100'üncü yılını kutlayan Hava Kuvvetleri'ne vekalet komutan istemedi", "Tutuklu generallerin görev süresi uzatıldı", "Karargâh dizayn edildi", "Balanlı'ya Org. kadrosu açıldı"

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanın Balyoz tutuklusu generallerin durumunu gerekçe göstererek erken emeklilik talepleri gölgesinde başlayan Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) kararları açıklandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki teamülden farklı olarak tek başına yönettiği Şura'nın kararları ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi de belirlendi. Koşaner'in ayrılması sonrasındaGenelkurmayBaşkan Vekilliği'ne atanan Orgeneral Necdet Özel bu göreve asaleten getirildi. 2015'e kadar bu görevi yürütecek olan Özel, Hilmi Özkök'ten sonra 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak olan ilk orgeneral olacak. Şura'da Özel'in elini rahatlatacak kararlara imza atıldı. Buna göre bir korgeneral atanması gündemde olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Özel'in "100. yılını kutlayan bir kuvvete orgeneral gelmesi daha uygun" ısrarı üzerine Orgeneralliğe terfi ettirilen Korgeneral Mehmet Erten atandı. Ayrıca yine Özel'in ısrarı üzerine Balyoz tutuklusu olan ve terfi sırasındaki 14 general ile ilgili temdit işlemi uygulandı. İhraçların çıkmadığı Şura'da ayrıca Özel'in talebi üzerine Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na yeni terfi eden 3. kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar getirildi. Şura'nın diğer ayrıntıları şöyle:

HAVA'DA TEAMÜL İŞLEDİ
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda teamül işledi. Muharip görev yapmadığı gerekçesiyle terfi sırasındaki Kor. Mehmet Erten'inemekliolacağı ve "korgeneral" rütbesiyle Kurmay Başkanı Kor. Abidin Ünal'ın bu göreve atanabileceği belirtilmişti. Org. Özel'in 100'üncü yılına giren Hava Kuvvetleri'ne korgeneral seviyesinde, vekil komutanla komuta edilmesinin uygun olmayacağı ısrarında bulunduğu belirtildi.
Atamaların çoğunluğunda teamüllere uyuldu. Ancak, teamülün dışına çıkarılan tek isim eski Org. Aslan Güner oldu. Emekli olan Org. Ceylanoğlu yerine TSK'daki en kıdemli orgeneralin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması bekleniyordu. Güner, 2008'de birinci sıradan, Kıvrıkoğlu ise ikinci sıradan Org olmuştu. Ancak Güner'in atanmasında teamüllere uyulmadı, kendisinden daha az kıdemli bir isim olan Org. Kıvrıkoğlu Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.
Balyoz Davası kapsamında Hasdal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı için yeni bir kadro açıldı. Org. Balanlı, Yüksek Askeri Şura üyesi kadrosu adı altındaki göreve atandı. Bu görev Balanlı için açılan ikinci yeni kadro oldu. Balanlı, tutuklanmasaydı bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanı olacaktı.
Orgeneral rütbesindeki Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı kadrosu, diğer kuvvet komutanlıklarında olduğu gibi korgeneral düzeyine indirildi. Bu göreve 2009'da Korgeneralliğe terfi edenDiyarbakır7'inci Kolordu Komutanı Salih Zeki Çolak geldi.
Balyoz tutuklusu ve terfi sırasındaki 14 generalin görev süresi bir yıl uzatıldı.
İnternet Andıcı sanıkları Org. Taşdeler, pasif görev olarak tanımlanan Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na(EDOK) getirildi. Terfi sırasındaki Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korg. Pekin ise temdit aldı.
Atamalarla 2015'te Genelkurmay Başkanı olabilecek 2 isim ön plana çıktı. Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu 2 yıl bu görevi yürüttükten sonra Kara Kuvvetleri Komutalığı'na, 2015'te de Genelkurmay Başkanlığı'na atanabilir. Ön plana çıkan diğer isim ise bu yıl 1'inci Ordu Komutanlığı'na atanan Org. Yalçın Ataman. Bu yıl Orgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar'ın da önünün açıldığı belirtiliyor.
YAŞ kararlarıyla EDOK Komutanı Org. Saldıray Berk, orgenerallikteki bekleme süresini bu yıl doldurarak emekli edildi. Org. Özel'den sonra en kıdemli orgeneral olan ve teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Org. Berk'e, Erzincan'dakiErgenekondavasının sanığı olması nedeniyle Hükümet sıcak bakmadı. Ayrıca Başbakan Erdoğan, kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle geçmişte Org. Berk hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Kemaliye'de devam eden davada, bir köy kahvehanesinde Başbakan aleyhine konuştuğu iddiasıyla Org. Berk hakkında 2 yıldan 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

SABAH GAZETESİ