YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından atama yapılmayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık, emeklilik dilekçesi verdi. Bu kararın Işık’a Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevi teklif edilse dahi kabul etmeyeceği sinyali olarak değerlendirildi.

Milliyet yazarı Fikret Bila bu durum iki şekilde yorumlanabilir diyor. Birincisi Askerin karşı hamlesi olabilir ikincisi de Işık'ın Orgeneral Hasan Iğsız'ın yerine gelmek istememiş olabilir" dedi.



Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner'in atanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri içinse Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın adı geçiyordu Ancak Atilla Işık emeklilik dilekçesi istedi.

İKİ ADAY ÖNE ÇIKIYOR

Milliyet Ankara temsilcisi Fikret Bila Kara Kuvvetleri Komutanlığı için en kuvetli adayların sırasıyla Necdet Özel, Erdal Ceylanoğlu ve Saldıray Berk olabileceğini söyledi. NTV'ye Atilla Işık'ın emekliliğini yorumlayan Bila, Necdet Özel'in kıdemli olduğu için bir adım önde olduğunu savundu.

NECDET ÖZEL EN KIDEMLİSİ AMA EMEKLİLİK SORUNU VAR

Ancak en kıdemli olan Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanı olması halinde emekli olacağından Genelkurmay Başkanı olamayacak. Bu nedenle devletin zirvesinde ince hesaplar yapılıyor.

1 NUMARALI SANIK SALDIRAY BERK ÜÇÜNCÜ SIRADA

Üçüncü sırada ise Erzincan iddianamesinde 1 numaralı sanık olarak gösteriler Saldıray Berk var. Berk bilindiği gibi 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk EDOK komutanlığına getirilmişti.

-ORGENERAL IŞIK’IN ÖZGEÇMİŞİ-

1946 yılında Afyonkarahisar’da doğdu. Selimiye Askerî Ortaokulu ve Kuleli Askerî Lisesindeki öğrenimini müteakip, 1966 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1967 yılında İstihkâm Okulu’ndan mezun oldu.

1975 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yapan Orgeneral Işık, 1977 yılında Kara Harp Akademisi’nden ve 1979 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu.

Kurmay subay olarak; Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Karargâhlarında Plan ve Proje Subaylığı, Kara Harp Akademisi’nde Öğretim Üyeliği, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nda Türk İrtibat Subaylığı, Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı’nda Şube Müdürlüğü, Londra Askeri Ataşeliği, 12’nci Piyade Tümeninde 7’nci Piyade Alay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanlığında Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kara Kuvvetleri Komuta ve Kurmay Kolejini de bitiren Orgeneral IŞIK, 1993 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek; bu rütbede sırasıyla, Genelkurmay Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik İşleri Daire Başkanlığı, 66’ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuş ve 1997 yılında tümgeneralliğe terfi etti.

Tümgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı görevlerini yürütmüş ve 2001 yılında korgeneralliğe terfi etti.

Korgeneral rütbesi ile 7’nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulundu.

2006 yılında orgeneralliğe terfi eden A. Atila Işık, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini müteakip 4 Ağustos 2008’de Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı.

Orgeneral Atila Işık, TSK Şeref Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Arnavutluk Liyakat Madalyası, Kazakistan Üstün Hizmet Nişanı, Hollanda Mareşose Madalyası, Şili Onursal Orgeneral Unvan Nişanı, Kırgızistan Birinci Derece Kaplan Madalyası, İtalya Karabinieri Altın Liyakat Nişanı, Fransa Milli Jandarma Madalyası, Azerbaycan Devlet Serhat Hizmetleri Komutanlığı Madalyası ve Azerbaycan Serhat Hizmetleri 90’ıncı Yıldönümü Madalyası sahibi.

Bayan Jale Işık ile evli olan Orgeneral A. Atila Işık iki çocuk babası ve İngilizce biliyor.



Milliyet