Can, bu konuda farklı bir yaklaşımın yaşanacağına ilişkin endişeleri bulunduğunu belirterek, yapılması gerekenle ilgili öngörülerde bulunduğunu dile getirdi.

Meclis'ten geçen ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından referanduma gitmesi yönünde onaylanan Anayasa referandumuna ilişkin tartışmalar 24 TV Açık Görüş'te masaya yatırıldı. Programa Kezban Hatemi, Mustafa Şentop, Yücel Sayman, Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Osman Can katıldı. Anayasa Mahkemesi'nin suç işleme hakkı bulunmadığını, her dediğinin ya da aldığı kararın yasa olamayacağını kaydeden Can, Anayasa Mahkemesi'nden çıkabilecek bir iptal kararının 'Yok hükmünde' olacağını, çünkü referandumdan çıkmayan bir yasa hakkında değerlendirme haklarının bulunmadığını tekrarladı.

Anayasa Mahkemesi'nin, geçmişte aldığı kararların ortada olduğunu, 'yeni içtihat' ifadelerini duyduğu andan itibaren endişelendiğini dile getiren Can, Anayasa Mahkemesi'nin, uygulanabilirliği referanduma bağlı olan bir yasayı referanduma gitmeden önünü kesmesinin, generallerin yaptıklarından farklı olamayacağını ileri sürdü.


Cihan