Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) ilişkin şifreleme iddialarını reddeden Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanı (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 1 milyon 700 bin aday kitapçığının internet ortamında yayınlamasını sağlayarak iddialara yanıt vermeye çalıştı. Demir, sınav sonuçlarının açıklamasından sonra da en yüksek puanı alan öğrencilerin listesinin internet ortamında yayınlanacağını söyledi. Demir dün düzenlediği basın toplantısında "Ortaya atılan bir iddiaya göre cevap anahtarlarının bir şifresi olduğu söylenmiştir. Bu şifre tamamen asılsız ve gerçek dışıdır" derken, ÖSYM Başkanı'nın önümüzdeki günlerde ikna turuna çıkacağı öğrenildi. ÖSYM Başkanı Demir'in dün yaptığı basın toplantısından sonra hafta içinde Gazete ve Televizyonların Ankara Temsilcileri ile biraya geleceği, ardından sınav konusunda kamuoyunu rahatlatmak için bazı adımlar atılacağı belirtildi. Buna göre Demir, belirlenen illerde veli ve öğrencilerin yanı sıra, eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerini kabul ederek iddialara ilişkin açıklamalar yapmayı sürdürecek. 

TÜBİTAK'A DAVET 

Bu arada savcılığın Emniyet'ten bilişim uzmanları eşliğinde inceleme yapacağı öğrenilen ÖSYM'de Başkan Prof. Demir, kamuoyunun kafasında oluşan soruları gidermek için TÜBİTAK ile de bağlantıya geçti. Uluslararası yazılım denetimi uzmanlığana sahip TÜBİTAK görevlilerini ÖSYM'ye çağrılarak, sınavda uygulanan yazılımın herhangi bir hata verip vermediği, adayların cevap anahtarlarında şifrelemenin söz konusu olup olmadığı incelettirilecek. Adayların kitapçığında şifreleme olmasa bile basına dağıtılan kitapçıkta şifrelemenin nasıl ortaya çıktığını ÖSYM, kamuoyuna TÜBİTAK raporuyla açıklayacak. Demir, dün ÖSYM Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında ise şu mesajları verdi: 

ŞİFRE DURUMU HİÇBİR SORU KİTAPÇIĞINDA GEÇERLİ DEĞİL: Basında şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir. Bunu fiziksel olarak teyit etmek için ÖSYM'nin depolarına gelmiş olan sınav evrakı arasından, sınavda fiilen kullanılmış olan rastgele örnekler seçilerek incelenmiş ve idda edildiği gibi şifrelemenin benzeri bir yapılanmanın hiçbir kitapçıkta olmadığı tespit edilmiştir. 

CEVAP ANAHTARI MASTIR KİTABA GÖRE HAZIRLANDI: Hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için mastır kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirilmiştir. Mastır kitapçıkta tüm soruların cevapları küçükten büyüğe doğru sıralandığında üretilen yeni cevap anahtarında doğru seçenekler mastır kopyadakiyle kesişmiştir. Bu aslında önemlidir. 

BASINA AYNI KİTAPÇIĞI VERMEKLE HATA YAPTIK: Söz konusu şifre sadece basına verilen kitapçıkta bulunuyor şifreleme hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değil. Sınav sonucunda tüm basına aynı kitapçığı dağıtmakla hata yapıldı. Adaylara olduğu gibi her bir medya kuruluşuna ayrı kitapçık basılsaydı bu durum ortaya çıkmazdı. Bundan sonra basına verilen kitapçıklarda şıklar büyükten küçüğe doğru eski yöntemle basılacak. 

ŞİFRE TÜM SORULARI KAPSIYOR: Basına dağıtılan kitapçıkta doğru cevapların yerleri değiştirilmediği için söz konusu şifre 160 soruyu da kapsıyor. Soruların çakışması tüm sorular için geçerlidir. İddiaların ardından şifrenin adayların kitapçıklarına uyum sağlayıp sağlamadığını inceledik. Rastgele alınan soru kitapçığı örneklemleriyle şifre uyum sağlamıyor. Toplu kopya olaylarının önüne geçmek için sorularla birlikte cevap şıklarının da yerini değiştirmemiz gerekiyordu. Bu şekilde 1 milyon 700 bin adaya ayrı ayrı kitapçık dağıtılmasına rağmen her adayın cevap anahtarı ayrı değil. Bir algoritma sayesinde optik okuyucu buna göre cevapları okuyor. Savcılık soruşturma başlattı. Savcı dün 89 bin sınav merkezinden soru kitapçığı aldı. Benden de ifade isterse vermeye hazırım. Kimse hukukun üstünde değildir. 

İSTİFAMI GEREKTİRECEK DURUM YOK: ÖSYM Başkanı Demir, sınavla ilgili ortaya çıkan iddiaların hiçbirinin sınavın güvenirliliğini ortadan kaldırmadığını belirterek, "İstifamı gerektirecek bir durum söz konusu değil" dedi. 

Gül: Açıklama tatmin edici

Cumhurbşkanı Abdullah Gül, Endonezya'ya yapacağı resmi ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanında YGS'deki 'şifre' iddialarıyla ilgili değerlendirme yaptı. Abdullah Gül şunları söyledi: "ÖSYM Başkanı'nı telefonla aradım, bilgi aldım. Basına verilen kopya tamamen ayrı bir kopya Ana kitapçık ise ayrı. Farklı şekilde hazırlanan kitapçıklardan kimseye verilmediğini söyledi. Başkandan (ÖSYM Başkanı Ali Demir) aldığım bilgiler beni tatmin etti. Öğrencilerimizin güvenle kendilerini ikinci sınava hazırlamaları gerekir." 

CHP'den istifa çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, şifreleme iddialarıyla ilgili olarak "ÖSYM Başkanı, YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı derhal istifa etmelidir'' dedi. Altay, "Otomasyon manuele çevrilerek 7 okulda sadece kız öğrenciler sınava alınmıştı. Bu öğrencilerin sınava girdikleri sınıf manuel olarak ayarlanabiliyorsa başka şeyler de ayarlanabilir'' diye konuştu. 

Sendikalar inandırıcı bulmadı

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: ÖSYM Başkanı Ali Demir'in açıklamalarının yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi. Şifre olup olmadığına ilişkin kamuoyunu tatmin edici bir açıklama olmadı. Şifre var mı yok mu? Asıl şifre master kopya da mı? Kimler bu şifreyi biliyordu? Tüm adayların soru kitapçıklarının açıklanacak olması olumlu ama şaibeyi gidermeye yetmez. Bağımsız kurul tarafından incelenmeli. 

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Tüm adayların kitapçıklarının açıklanacak olmasının olumlu. Adayların kitapçıklarında herhangi bir şifreleme olmadığı ortaya çıkarsa şüpheler ortadan kalkar.



Sabah