ÖSYM, YGS sonuçlarını açıklamak için soruşturma sonucunu beklemedi.

Önce iddiaları soruşturan savcılıktan, bilir kişi raporunda, "Şifre var. Ama kopya yok" tesbitinin yer aldığı açıklandı.

Sonra da, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in savcılığa giderek, savcı Şadan Sakınan ile görüştüğü ortaya çıktı.

Bu iki gelişmeden kısa bir süre sonra da, ÖSYM, YGS sonuçlarını internet üzerinden açıkladı.

YGS sonuçlarının açıklanmış olması tartışmayı bitirmedi. ÖSYM, sınavla ilgili tüm iddialar ortadan kalkmış gibi, LYS başvuruları almaya başladı. Ama iddialarla ilgili olarak yargı son sözünü henüz söylemedi.

Şifre iddialarıyla ilgili olarak, hem KPSS soruşturmasını 9 aydır sürdüren savcı Şadan Sakınan inceleme yapıyor hem de Konya'da bir adayın Ankara 7. Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava devam ediyor.

Savcı Sakınan, "incelemeyi tamamladığını" açıkladı. Ama o incelemenin sonucu henüz kamuoyuna açıklanmadı. Savcı son sözünü henüz söylemedi.

İptal davasının sonucu bekleniyor

İkinci dava ise, YGS sonuçlarını doğrudan etkileyecek nitelikte. Çünkü Bölge İdare Mahkemesi'nin sınavı iptal etme yetkisi var. Yani Bölge İdare Mahkemesi, suçlunun kim olduğunu değil, ortada bir suç olup olmadığını araştırıyor.

Bu araştırmayı yaparken de ösym başkanından yazılı savunma istedi. Savunma için son tarih 4 Mayıs. Bu süre henüz dolmadı.

ÖSYM Başkanı da savunmasını göndermedi. Ama mahkeme son sözünü söylemeden, sınav sonuçlarının açıklanması, "Yargı etki altına alınıyor" tartışması başlattı.

Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin kararı bekleniyor. Ama  o karar, "Sınavın iptaline gerek yok" şeklinde çıksa bile, hukuki tartışma bitmeyecek. Çünkü, ÖSYM cezaevlerinde hatalı soru kitapçıkları nedeniyle 130 aday için Fen Bilimleri testini terarlayacak ve o sınavın sonuçları da YGS değerlendirmesine eklenecek.

O sonuçta sıralamada değişiklik yapabilecek. İşte bu nedenle yeni davalar açılabileceği de belirtiliyor. YGS'ye ilişkin bir başka dava da Danıştay'da devam ediyor.

ÖSYM, son sınavda her aday için ayrı kitapçık hazırlamıştı. Adaya özgü soru kitapçığına zemin oluşturan bir sınav yönergesi yayınlamıştı. İşte bu yönergenin iptaline ilişkin bir davayı da danıştay inceliyor.


Cnn Türk