KPSS'de 350 kişinin tam puan alması üzerine kopya iddiaları gündeme gelmişti. Eğitim Bilimleri Testi iptal edilirken, öğretmen atamaları da ertelendi. Kopya iddiaları sonrasında eleştirilen Yarımağan’ın görev süresi Aralık ayında sona erecekti ancak Yarımağan'ın KPSS’de kopya skandalının ortaya çıkmasından sonra soruşturmanın ardından istifa edeceğini açıklamasına rağmen bugün istifa kararı vermesi "sürpriz" olarak yorumlandı.

'Emekli olacağım'

ÖSYM Başkanlığından istifa eden Prof. Dr. Ünal Yarımağan, istifasıyla ilgili olarak ''Koşullar böyle gerektirdi. Başkanlıktan ayrılmam gerekti. Emekli olacağım. Birkaç gün izin alacağım, peşinden emekli olacağım. Torunum var, torunumla ilgileneceğim. Bahçeyle ilgileneceğim'' şeklinde konuştu.

İstifanın perde arkası

Yarımağan, dün akşam saatlerinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüştükten sonra istifasını netleştirdi.

Yarımağan, bugün istifa dilekçesini hazırlayarak, YÖK'e sunduktan sonra ÖSYM çalışanlarıyla bir toplantı yaparak, istifa kararını açıkladı.

Üzüntülü geçen toplantıda bazı çalışanların gözyaşlarını tutamadığı öğrenildi.

Öte yandan, ÖSYM'de bazı görevden almalar olabileceği öğrenildi.

Prosedüre göre, ÖSYM Başkanlığına YÖK Başkanı atama yapıyor.

6 yıldır görevini sürdürüyordu

ÖSYM Başkanlığı'ndan istifa eden Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 6 yıldır bu görevi sürdürüyordu.

Alınan bilgiye göre, Prof. Dr. Yarımağan, kurulduğu 1974 yılından bu yana ÖSYM'de çeşitli görevlerde bulundu ve Ekim 2004 yılında başkanlığa getirildi.

1942 de Kilis'te doğan Ünal Yarımağan, 1962 yılında Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Fransa'da sürdürdü ve elektronik yüksek mühendisi diplomasını aldı.

1970-77 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi'nde proje koordinatörü olarak görev yapan Yarımağan, 1983 yılında bilişim sistemleri dalında doçentlik unvanı aldı ve 1989 yılında bilgisayar bilimleri anabilim dalında profesörlüğe yükseldi.

Ünal Yarımağan, 1977 yılından itibaren çalıştığı Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde 1991-2003'de bölüm başkanlığını yürüttü.

Yarımağan, üniversitesi adına birçok kamu kuruluşunda bilişim projesine katıldı.

Atama vekaleten yapılacak

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın istifasını kendilerine sunduğunu belirterek, “ÖSYM'ye en kısa sürede vekaleten bir atama yapacağız. Atama yapacağımız kişi ÖSYM dışından olacak ve görevini bu yıl sonuna kadar sürdürecek. Bu arada, ertelediğimiz 12 sınav ile iptal ettiğimiz KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı yapılacak” dedi.

Özcan, ÖSYM'de, mevcut soruşturmalar sonuçlanıncaya, soruşturmanın selameti açısından görevden almalar olacağını bildirdi.

Özcan, ÖSYM'yi yeniden yapılandıracaklarını, bu kapsamda daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'na sundukları kanun taslağını geri çekerek, üzerinde çalışacaklarını ve yeni bir yapıya kavuşturacaklarını söyledi. Özcan, kanun taslağının Meclis açıldıktan sonra en kısa sürede gündeme getirileceğini kaydetti.





AA