BETÜL KOTAN

ANKARA - ÖSYM’de soruları hazırlayan komisyonun üyesi Gönül T.’nin aynı zamanda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dershanesi sahibi olduğuna yönelik iddialar, günlerdir güvenliği tartışılan kurumun üzerine bomba gibi düştü. Gönül T. ve diğer komisyon üyelerinin malvarlıkları incelenirken, KPSS için havuzda biriken soruların iptali gündemde. Soru hazırlama komisyonun tüm üyelerinin değiştirilmesi de bekleniyor. Başka sınavlar da soruşturmaya alındı.
Akşam gazetesinde dün yayımlanan habere göre, YÖK Denetleme Kurulu’nun incelemesi sırasında, ÖSYM Soru Hazırlama Komisyonu üyesi Gönül T. dershaneci çıktı. Gönül T.’nin bir süre önce maddi sıkıntı nedeniyle dershanesini kapattığı öğrenildi. KPSS eğitimi veren ‘Benim Dershanesi’nin sahibi Gönül T.’nin eşinin de ÖSYM’de daire başkanı olması, kurumun güvenirliliğine düşen gölgeyi büyüttü.  

Komisyon yenileniyor
Gönül T.’nin dershaneci olmasının ortaya çıkması üzerine, ÖSYM Soru Hazırlama Komisyonu’nun değiştirilmesine karar verildi. Bundan sonraki sınavlarda sorular yeni üyeler tarafından hazırlanacak. Diğer komisyon üyelerinin de Gönül T. gibi dershanelerle bağlı olup olmadığına bakılırken, tümünün malvarlıklarının incelemeye alındığı öğrenildi. Şimdiye kadar hazırlanıp havuzda biriken KPSS sorularının iptali de gündemde.
Gönül T.’nin eşi Mustafa T.’nin de YÖK tarafından, ÖSYM’deki daire başkanlığı görevinden alınacağına yönelik iddialar var.
Savcılık kanalından polis tarafından ÖSYM’de sürdürülen incelemeler ise dün sona erdi. Sınav sorularının bulunduğu odalardaki bilgiler kopyalandığı halde, sınavların güvenliği nedeniyle dışarıya çıkarılamadı. Aralık ayına kadar yapılacak KPSS Önlisans- Ortaöğretim, Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Sınavı, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ve Tıpta Uzmanlık Sınavı dahil 12 sınavın sorularının da yer aldığı gizli bilgiler mühürlü bir kasaya kaldırıldı. Soru dışındaki bilgiler ise kopyalanarak alındı.
Ispartalı öğretmen adayı B.S.’nin KPSS sorularının kendisine gönderildiğine ilişkin itirafının ardından, savcılık soruların sızdırılmasında kullanılan elektronik posta adresini tespit edip ilk sızdıranın peşine düştü. B.S.’nin savcıya verdiği ifadesinde soruları kendisine “Bir hediyem var” diyerek gönderdiğini söylediği ‘Berat’ adlı arkadaşının Berat K. olduğu, Ankara’da Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde bilgi işlem sorumlusu olarak görev yaptığı iddia edildi.

YÖK, iptale karşı
2010 KPSS sorularının sızdırıldığına yönelik kanıtların ardından sınavın iptaline ilişkin tartışma da alevlendi. ÖSYM yetkilileri, sınavda kopya çekilmesi halinde sadece kopyacılara işlem yapıldığını ancak, sınav öncesi soruların sızması halinde iptalin şart olduğunu vurguluyor. Çıkacak kaos ve maliyet nedeniyle iptale sıcak bakmayan YÖK ise başka bir çıkış  arıyor.  
KPSS iddialarının araştırılması sırasında YÖK’ün ÖSYM’de çok sayıda güvenlik açığı tespit ettiği, özellikle soruların güvenliğinin yeterli olmadığını belirlediği öğrenildi. Hem YÖK hem de savcılık sınav sorularının sızmasına ilişkin şüphesini sadece 2010 yılıyla sınırlı tutmazken KPSS’nin yanı sıra ÜDS, KPSS gibi çok sayıda sınavın da mercek altına alındığı öne sürülüyor. 

ÖSS’de güvenlik yeterli
Ünivresiteye giriş sınavına ilişkin ise ekstra önlem alındığı için bu sınava yönelik soru sızdırma şüphesi olmadığı belirtildi. (Radikal)