Kanadoğlu, yasanın geçici maddeleriyle Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde açılmış olan davalara kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar bakılmaya devam edileceğine dikkat çekerek, "İktidarın en yetkili ve sorumlularının yeni yasanın getirdiği uygulamanın daha insani, daha vicdani ve daha hukuki olacağını ifade ve ikrar ettiği bir ortamda, süren davalara suçlanan mahkemelerce devam edilmesi Anayasa'nın ikinci maddesinde yer alan "Hukuk Devleti' ilkesine aykırıdır" dedi. 


-"TEKNİĞE VE DEMOKRATİK İLKELERE AYKIRI"-

Kanadoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 3. Yargı Paketi adı altında içeriği siyasi iktidar milletvekillerinin çoğu tarafından bile bilinmeyen düzenlemenin gizlilik içinde, incelenmeden, irdelenmeden ve tartışılmadan bir önerge ile torba yasaya eklendiğini belirtti. TBMM'den geçen yasanın cumhurbaşkanı Gül tarafından 2 gün içinde imzalandığını hatırlatan Kanadoğlu, 6352 sayılı yasanın yasa yapma tekniğine ve demokratik ilkelere aykırı olduğunu ifade etti. 

-"ANAYASA'YA AYKIRI"-

Söz konusu yargı paketinde yapılan düzenlemelerle Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine HSYK tarafından yargı çerçevesi birden çok ili kapsayabilecek şekilde belirlenecek illerde ağır ceza mahkemelerinin görevlendirilmesinin yolunun açıldığını hatırlatan Kanadoğlu, düzenlemenin "Anayasa'nın adil yargılanma hakkını, kanuni hakim güvencesini, mahkemelerin kuruluşunu ve HSYK'nın görev ve yetkilerini" düzenleyen ilgili maddelerine aykırı olduğunu belirtti. 


3. yargı paketi TAM METNİ



-"HÜKÜMETİN SUÇLADIĞI MAHKEMELERDE YARGILANACAKLAR"-

Kanadoğlu ayrıca, yasanın geçici maddeleriyle Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde açılmış olan davalara kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar bakılmaya devam edileceğinin, bu davalar hakkında yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilemeyeceğinin düzenlendiğini kaydetti ve "İktidarın en yetkili ve sorumlularının yeni yasanın getirdiği uygulamanın daha insani, daha vicdani ve daha hukuki olacağını ifade ve ikrar ettiği bir ortamda, süren davalara suçlanan mahkemelerce devam edilmesi Anayasa'nın ikinci maddesinde yer alan "Hukuk Devleti' ilkesine aykırıdır" dedi. 

-"GÖREV ANAYASA MAHKEMESİNDEDİR"-

Kanadoğlu, yapılan düzenlemelerle ilgili şu tespitlerde bulundu: 
"Aynı suça ayrı isim ve farklı yargılama usulleriyle değişik mahkemelerde bakılmasını öngören düzenleme, bu yönüyle Anayasanın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine de kesinlikle aykırıdır. Görev, Anayasa'yı üstün ve saygın yerinde tutuma yükümlülüğü bulunan Anayasa Mahkemesi'ndedir"



Anka