Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, “Yapılan değişiklik olumlu ve değerli” derken, Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek ise “Tasarıyı gördükten sonra bir kaşık suda fırtına koparıp buradan tahliyeler çıkacağını sananlar yanıldı umduğunu bulamadı. Tatmin olduk değişiklikten” diye konuştu.
 
Balyoz’da tahliye bekleyenler yanıldı
 
Petek, yargı paketinin uygulamada önemli kazanımlar getireceğini belirterek şunları söyledi: paketin yasalaşma sürecinde hükümetin Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarının tahliyesini isteyen çevrelerin propogandasına itibar etmediğini belirtti. Petek Meclis’in ve iktidarı yeni yasayla Türkiye’deki darbe ve vesayeti devam ettirme girişimlerine karşı kararlılığını aynı çizgide koruduğunu söyleyerek “ÖYM’lerin kaldırılması sürecinde ‘Neler oluyor, ne oluyor’ dedirten bir endişe vardı yasa tasarısı ortaya çıkmadığı için. Tasarıyı gördükten sonra bir kaşık suda fırtına koparıp buradan tahliyeler çıkacağını sananlar yanıldı umduğunu bulamadı” dedi.
 
Yargı sistemini iyileştirecek düzenlemeler
 
Kabul edilen yargı paketini olumlu bulduğunun altını çizen Petek, “Genel hatları itibariyle olumlu ve Türk yargı sistemini iyileştirecek düzenlemeler yapıldı. Yargı reform paketinde de çok önemli değişiklikler oldu. Yargı paketi bu haliyle yargıyı hızlandıracak bir görünüm oluşturuyor. Hukuk sömürüsünü azaltacak bir görüntü veriyor. Gizliliğin kararı konusunda da yapılan çalışma, savunmaya da imkanlar tanıyor. Avukat delillere artık ulaşabilecek. Böylece yargı paketi ile hukuk iyileştirilmiş oldu” diye konuştu.
 
Meclis’in kabul ettiği paket olumlu
 
ÖYM’lerin kaldırılmasına devam eden önemli davaların akamete uğratılacağı endişesiyle  karşıt söylemleri ile bilinen Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel ise, “Yargı paketi, bu hali ile olumlu. Davaların aynı mahkemede devam edecek olması önemli bir karar. Fakat şunu düşünüyorum. Bundan sonra, benzer davalara farklı özellikteki mahkemeler bakmış olacak. 28 Şubat süreci ile ilgili davaya yeni sistemdeki mahkeme bakacak. Diğer davalara başka mahkeme bakacak. Burada bir takım sıkıntılar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı. 




ERDİNÇ AKKOYUNLU/STAR