Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyonda ithalatı yasak olan boncuk atan oyuncak silahların ele geçirildiği belirtildi. 6 ayrı adreste bulunan işyeri ve depoya eş zamanlı olarak 10 Ekim 2012 tarihinde yapılan operasyonda, ele geçirilen 89 bin 300 adet oyuncak tabancanın gümrüklenmiş değerinin ise 670 bin TL olduğu kaydedildi.


Ele geçirilen oyuncakların 'Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüketici Güvenliği Laboratuarı'nda analizlerinin yaptırıldığı belirtilen açıklamada, analizlerde oyuncakların standart ve yönetmeliğe uygun olmadıklarının tespit edildiği bildirildi. Ayrıca, oyuncak silahların orijinal ambalajlarında daha büyük yaş grupları için uygun olduğu uyarısı olmasına rağmen sonradan yapıştırılan etiketlerle daha küçük yaştaki çocuklar için de uygunmuş gibi gösterildiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Bu yöntemle çocukların sağlığı ve güvenliğinin de tehlikeye atıldığı belirtilen açıklamada, 'Şanlıurfa ilinde yerleşik Toru Toys ve Efsane Elektronik isimli firmalara ait ilgili şahıslar hakkında 22/11/2012 tarihli fezlekeyle 5607, 4703 ve 5237 Sayılı Yasalara Muhalefet suçundan Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur' denildi.