Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaşanan korsan kararnane krizinin ardından Kurul tarafından yapılan yazılı açıklama yapılmıştı. Açıklamada, İstanbul özel yetkili 9, 10, 11, 12, 13, ve 14. ağır cezalara "1 veya 2'şer üye hakimin görevlendirilmesini" isteyen dilekçe bulunduğu gerekçe gösterilmişti. Dilekçede İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Adalet Komisyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Şefik Mutlu ve sözkonusu mahkemelerin başkanlarının imzasının olduğu ifade edilmişti.

ÖZBEK 'DİLEKÇE YAZSINLAR' DEDİ

Ancak HSYK'nın, Ergenekon ve Balyoz soruşturma ve davalarında tüm dengeleri değiştirecek olan yeni hakim ve savcı atamalarına gerekçe olarak sunduğu bu dilekçelerin arkasında da, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in olduğu iddia edildi. Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan teknik takiplerde dinlemeye takılan telefon konuşmalarında, dilekçenin yazımını yüksek yargı üyeliği için eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay aracılığıyla Özbek'le görüşen İstanbul 14. Ağır Ceza Başkanı Erkan Canak ile 10.Ağır Ceza Başkanı Zafer Başkurt'un, planladığı ileri sürüldü.

'İSTESİNLER BİRER ÜYE VEREYİM'

Dinlemeye takılan konuşmada, HSYK Vekili Özbek'le görüştüğünü ve Özbek'in mahkemelerden kurula dilekçeli başvuru yapılmasını istediğini belirten eski Bakan Oktay, bunu iletmek için yine Ergenekon şüphelisi Ali Hadi Emre'den İstanbul 10.Ağır Ceza Başkanı Başkurt ve 14.Ağır Ceza Başkanı Canak'ın telefonlarını istiyor. Ancak daha önce bu iki başkan ile Oktay arasında otelde görüşme ayarlayan Emre, dinlenme olaslığına karşı 'Bunu böyle şimdi konuşmayalım" diyor. Ancak bakan Oktay, Özbek'in durumun acil olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Hemen yapmaları lazım, istiyor adam" diyor.

DEDEMAN OTEL'DE KONUŞULDU

Ergenekon soruşturması kapsamında 'şüpheli' olan Adalet eski Bakanı Oktay ile avukat Kudbettin Kaya'nın Ankara Dedeman Otel'de HSYK Başkanvekili Özbek ile yaptıkları toplantıya, İstanbul 10 ve 14. Ağır Ceza Başkanlarının da katıldığı ortaya çıkmıştı. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Başkanı Köksal Şengün'ün de adı aynı operasyonda hakkında işlem yapılan avukat Tülay Bekar ile gündeme gelmişti. Şengün, Bekar ile olan tanışıklığını doğrulamış ve Oktay aracılığılıyla Özbek ile Yargıtay üyeliği için görüştüğünü söylemişti.

İŞTE O TELEFON

Seyfi Oktay (Eski Bakan, Ergenekon şüphelisi): Alo

Ali Hadi Emre (Ergenkeon şüphelisi): Alo

Oktay: Şeyle beraberdim gene başkan vekiliyle.

Emre: Evet ya benim manevi oğlum vardı Giresun savcsı onu da bir türlü gönderemedik, kararmanede çıktı herhalde.

Oktay: Ben bugün akşam beraberdim hepsini verdim notlarımı... Bu Erkan beyle (Erkan Canak İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı) şeyin telefonları yok mu sende?

Emre: Var.

Oktay: Zafer Beyin (Zafer Başkurt, İstanbul 10.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı)

Emre: Var var onların yattı bakıp size haber veriyim mi?

Oktay: Vallaha iyi olur yani.

Emre: Ama bir şey mi bir sorun mu var mı?

Oktay: Yo sorun yok adam gene konuştuk gerekeni hallettim.

Emre:

Oktay: Yazsınlar onlara birer üye vereyim uygun kimi istiyorlarsa bir yazsınlar dedi falan onu söyledim dedim hani.

Emre: Bunu böyle şimdi konuşmayalım da sonra yapalım onu

Oktay: Hemen yapmaları lazım, istiyor adam.

Emre: Peki vereyim telefonlarını, kapatayım abi sizi arayayım

Oktay: Sen ne diyorsun bir şey mi diyecektin?

Emre: Yani bilmiyorum sanki hemen böyle doğru mu olur sen o yüzden söyledim.

Oktay: Yani nasıl istiyorsun sen söyle.

Emre: Yani ben onlara söyleyim onlar sizi arasın diyecektim.

(Star)