Başbakanlık talimatıyla hazırlanan, "Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı ve Ağır Ceza Mahkemelerinin" görevini düzenleyen CMK'nın 250'nci maddesinde ve MİT yasasında değişiklik değişiklik öngören tasarının, yakında TBMM gündemine geleceği öğrenildi.

Tasarı ile mevcut MİT Yasası ile Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin çelişen maddelerine de açıklık getirilmesi bekleniyor. 3 Kasım 1983'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre MİT mensuplarının görevinin niteliğinden doğan ve görevi sırasında işlediği iddia edilen suçlardan dolayı soruşturma yapılabilmesi Başbakanlığın iznini zorunlu kılıyor.

Ancak Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görevini düzenleyen, 17 Aralık 2004'te Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren CMK'nın 250/3'ncü maddesi, terör, mafya gibi devlet aleyhine işlenen örgütlü suçlarda, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları gibi Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde, birinci sınıf hâkim ve savcı ile valiler gibi Yargıtay'da yargılanabilecek üst düzey görevliler dışındaki tüm kamu görevlilerinin, memuriyet unvanı ne olursa olsun "Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanır" hükmünü düzenliyor. Yani, 1983 tarihli MİT Yasası soruşturma açılabilmesi için Başbakanlık iznini şart koşarken, 2005 tarihli CMK 250/3 maddesi bu yasa maddesini yok sayıyor.




Sabah