Merkezi Adana’da bulunan Nizam Hukukçular Derneği yaptığı açıklamada, özel yetkili mahkeme ve savcıların önemini anlattı. Açıklamada, her meslekte olduğu gibi yargıda da ihtisaslaşmaya ihtiyaç olduğunu, yargılama yapılırken ihtisaslaşmanın hukuk mahkemelerinde genelde Asliye Hukuk Mahkemelerinden bazı konularla ilgili davaların ayrılması şeklinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu durumun ciddi bir uzmanlaşma ve fayda sağla sağlandığı belirtilerek, “Ceza yargılaması açısından özel ve önemli suçlar da gerek fiziki ortam, gerek de güvenlik açısından ayrı bir takım şartlar gerektirmektedir. Bazı davaların çete bünyesinde iki yüze yakın tutuklu sanığı olmakta, bazı illerde güvenlik gereği yargılama yapılamayıp başka bir ilde yargılamaya devam edilmektedir. İhtisas özelliği taşıyan bu mahkemeler de bu ihtiyaca binaen kurulmuştur”

Bu mahkemelerde yapılan yargılamanın amacının sadece toplumun değil aynı zamanda yargılanan sanığın da yüksek menfaatlerini korunması olduğunun vurgulandığı açıklamada, bu mahkemelerde yargılananlar için de en büyük menfaat dosyalarının benzer suçlara bakan ihtisaslaşmış hakim ve savcılar tarafından incelenip karara çıkacak olması olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Huzur ve güvenlik için ihtisas mahkemesi niteliğinde olan özel yetkili mahkeme ve savcılara hala ihtiyaç vardır. Siyasi düşüncelerle bu ihtiyacı görmeyerek dokunulmazlık zırhının dahi işlevsiz kaldığı ihtisas mahkemelerine karşı çıkıp yeniden birilerine dokunulmazlık sağlamaya yönelik faaliyetler doğru değildir, hukuki olmaktan çok uzaktır. Bağımsız yargı demokrasinin temeli ve teminatıdır”



İHA