3. yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından atanan “özgürlük hâkimleri”nden ilk tahliye kararları “çete” dosyasındaki “baba”lara çıktı.

Ankara Emniyeti’nin, geçen şubat ayında düzenlediği operasyonda “Kürt Ahmet” lakaplı Ahmet Turgut ile Fatih Bucak’ın arasında bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. Özel yetkili savcılık tarafından sorgulanan ve tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Ahmet Turgut (Kürt Ahmet) ve Fatih Bucak dahil yedi kişi tutuklandı. “Kumar” operasyonu olarak bilinen soruşturmada Fatih Bucak ile Ahmet Turgut’un tutuklanmasının nedeni olarak, “Suç örgütü kurmak, yönetmek, nitelikli yağma, tehdit, kasten öldürmeye teşebbüs” suçları gösterildi. “Bu suçlardan dava açılması halinde” iki şüpheli hakkında 34 yıldan 67 yıla kadar hapis cezası istenebilecek.

Hükümetin hazırladığı 3. yargı paketi, 5 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Denetimli serbestlik hükümlerini daha da genişleten paket, kamuoyunda çok sayıda tutuklunun tahliye olacağı beklentisini doğurdu. Paket kapsamında, Terörle Mücadele Yasası’nın 10. maddesi ile görevli hâkimlikler oluşturuldu. AKP sözcüleri tarafından “özgürlük hâkimleri” olarak sunulan bu yargıçlar, soruşturmalarda tutuklama ve tutuklamaya itiraz gibi talepleri değerlendirecekti.

Ankara’da da bu amaçla üç tane özgürlük hâkimi atandı. 28 Şubat, KESK, Redhack gibi soruşturmalarda tutuklu olan öğrenciler, sendikacılar ve askerler; bu hâkimliğe başvurdu. Öğrenciler ve sendikacılar “örgüt”, askerler ise “darbeye teşebbüs” ile suçlanıyordu. Ancak hâkimlikler, yapılan tahliye taleplerine ısrarla ret yanıtı verdi. Paketle birlikte getirilen “somut” gerekçe yazma kuralına da uymayan hâkimlikler, ret gerekçelerini “soyut” ifadelere dayandırdı.

Bu süreç yaşanırken “kumar” operasyonunda tutuklanan şüphelilerin avukatlarından Gökhan Kılıç, 3. yargı paketinde getirilen denetimli serbestlik hükümlerine işaret ederek, tahliye talebinde bulundu. Ankara TMK’nin 10. maddesi ile Görevli 3 No’lu Hâkimliği’nin, sürpriz bir kararla “suç örgütü” dosyasındaki 7 şüphelinin tümünü 28 Ağustos’ta tahliye ettiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet