Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 3’üncü Yargı Paketi’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle CMK 250. maddeyle yetkilendirilen Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldı. Bu mahkemelerin yerine Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesi ile yetkilendirilen Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri göreve başlayacak. Yeni açılacak davalara da artık bölge ağır ceza mahkemeleri bakacak. Bu yeni düzenleme ile birlikte ‘özgürlük hakimi’ sistemi de başlayacak. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte tutuklama, tutukluluğa itiraz, arama-el koyma, teknik takip gibi kararlara artık ‘özgürlük hakimleri’ imza atacak.

Özgürlük hakimi yok!

Ancak bu yeni düzenleme, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görev yapan ‘özel yetkili hakim ve savcılar’ ile evrak imzalatmaya gelen polislere küçük çaplı bir kriz yarattı. Yasada olmasına rağmen tutuklama, tutukluluğa itiraz, arama-el koyma, teknik takip gibi kararlara imza atacak ‘özgürlük hakimleri’nin henüz atanmaması nedeniyle savcı ve hakimler, iş yapamaz hale geldi.

Operasyonlar tıkandı

Kolluk kuvvetlerinin yapacağı operasyonlar için arama ve teknik takip gibi konularda karar verecek “özgürlük hakimleri” henüz atanmadığı için polisler de ne yapacağını şaşırdı. İstanbul Terör, Narkotik ve Organize Şube polisleri de “Kararları kime imzalatacağız?”, “Şu an gözaltında olan kişileri ne yapacağız?” sorularına yanıt ararken, gözaltı kararı veremeyen savcılar da gün boyu, “Gözaltı geldiğinde tutuklamaya sevk edersek kim bakacak?”, “Soruşturmasını bitirdiğimiz iddianameleri ‘Bölge Ağır Ceza Mahkemesi kurulmadığı için’ nereye göndereceğiz?”, “Soruşturma kapsamında ‘teknik takip, arama ve el koyma’ kararlarını kimden alacağız?” sorularnına yanıt aradı.

Birbirleri ile sık sık görüşerek fikir alışverişi yapan ÖYM hakimleri arasında ise “Bugünden sonra savcılardan gelecek taleplere ilişkin karar verip, imza atamayız. Bir şüpheliyi bile tutuklayamayız. Atacağımız her bir imza yok hükmündedir” görüşü ağır bastı. Hatta bazı hakimlerin “Bombacı bile gelse bir işlem yapamayız” diye yorum yaptı.

HSYK krizi akşama doğru çözdü

Edinilen bilgiye göre daha sonra Hakim Mehmet Hamzaçebi, HSYK ile görüştü ve kararlara imza atmadığını bildirdi. Bunun üzerine toplanan HSYK’dan, Mehmet Hamzaçebi’ye ‘Yetkileriniz yeni sistem (özgürlük hakimi) kurulana kadar geçerli. Kararları eskisi gibi imzalayabilirsiniz. Görev yazısını İstanbul Başsavcılığı’na yazıyoruz” açıklaması geldi. Ardından Hakim Hamzaçebi, bekleyen talepleri imzalamaya başladı.

“Kabul edilmeyen iddianameler ne olacak?”

Diğer bir sorun ise henüz kabul edilmeyen iddianamelerde yaşanıyor. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘Galip Öztürk iddianamesi’, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘Müslüm Gündüz iddianamesi’nin ne olacağı merak konusu oldu. Artık yeni davaya bakamayacak olan ÖYM’ler, bu iddianameleri ‘Biz artık görevli değiliz’ diyerek savcılığa iade edecek