Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa Değişikliği Paketi’nin AYM ve HSYK’nın yapısında değişiklik öngören maddelerini kısmen iptal etmesi nedeniyle, paketin referanduma sunulmayacağını öne sürdü.

Savaş, AYM’nin 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline yönelik kararını ANKA’ya değerlendirdi.

"AYM KANUN KOYUCU DURUMUNA GEÇMİŞTİR"

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Savaş, kısmen iptal edilmiş olan metnin "kesinlikle" referanduma sunulamayacağını, "bunun mümkün olmadığını" öne sürdü.

AYM’nin verdiği kararla yetkisini aştığını ileri süren Savaş, şöyle konuştu:

“TBMM’nin çıkardığı yasaya göre o metin ya referanduma gider, ya da gitmez. Anayasa Mahkemesi yetkisini aşarak bize göre paketin içinden bazı maddeleri çıkararak yepyeni bir metin meydana getirmiştir. Adeta yeni bir kanun koyucu durumuna geçmiştir. Şimdi bence bu referanduma sunma durumu da olan Yüksek Seçim Kurumu’na müracaat edilmeli ve bu iki madde dışındakiler referanduma sunulmalıdır. Son karar YSK’nındır.”

“METİN ‘TAMAMEN’ DEĞİŞTİ”

Referanduma sunulması için hazırlanan metnin “tamamen” değiştiğinin altını çizen Savaş, AYM’nin metnin içinden bir şeyler çıkarmaya yetkisinin olmadığını iddia etti.

TBMM'nin söz konusu maddeler için yeniden düzenleme yapabileceğini anlatan Savaş, “Fakat tekrarlıyorum, Anayasa Mahkemesi’nin değiştirdiği metin referanduma sunulmamalıdır. Karmaşık bir durum meydana geldi. Bu karmaşayı düzeltmenin tek yolu, TBMM’nin çıkardığı metni referanduma sunulmasının olanağı kalmadığına göre AYM’nin yapısı ve HSYK’nın durumu ile ilgili olmayan maddelerin referanduma sunulmasıdır. Diğerleri sunulamaz” diye konuştu. (ANKA)