Başbakan Tayyip Erdoğan'ın değiştirilmesi yönünde sinyal verdiği anayasa paketindeki bazı maddeler gözden geçiriliyor. AK Parti kulislerinde, AK Partili vekiller, sivil toplum örgütleri ve iş çevrelerinden gelen öneriler doğrultusunda pakette rötuşa gidilebileceği ve madde sayısının artabileceği dile getiriliyor.

Sabah'ın haberine göre paketteki önemli yeniliklerden birinin orman kapsamı dışına çıkarılan, 2b olarak bilinen hazine arazilerinin satışına olanak sağlanması olabileceği belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da dün SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'a yaptığı ziyarette paketteki 3-4 maddede değişiklik olabileceğini vurguladı. Değişiklik beklenen maddeler ise şöyle:

ELEŞTİRİ VE TALEPLERE GÖRE

-10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle veto ettiği, orman kapsamı dışına çıkarılan hazine arazilerinin satışı konusunda hüküm eklenecek. Hükümet, bir süre önce Tapu Yasası'nda yaptığı bir değişiklikle, orman özelliğini yitirmiş 2b alanlarının kadastro işlemleri yapılarak Hazine adına tescil edilmesini, kullanıcılarının belirlenmesini sağlamıştı. İş dünyasından gelen öneri doğrultusunda 2b'lerin satışında anayasal engel de kalkacak.

-Anayasa Mahkemesi'ne 16 üyenin Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesine yönelik eleştiriler üzerinde duruluyor. Halen Yüksek Mahkeme'nin 11 üyesi de Cumhurbaşkanı'nca seçiliyor. Taslakta, Çankaya'nın seçeceği üyelerin sayısının azaltılması, TBMM'ninkinin artırılması değerlendiriliyor. Anayasa Mahkemesi üyelerinin 12 yıl olarak düşünülen görev süresinin gözden geçirilmesi, Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesi'ne vatandaşlar arasından seçeceği iki üyenin nitelikleri ile ilgili "45 yaşını doldurmuş, üniversite mezunu" tanımının genişletilmesi gündemde.

-HSYK ile ilgili işlerin koordinasyonu için Bakan'ın kuruldan çıkmasına sıcak bakılmıyor. Buna karşın birinci sınıfa ayrılmış hakim-savcılar arasından HSYK'ya seçilecek üye sayısının, yüksek yargı organlarından seçilecek üye sayısı ile dengeli olması önerisi "değerlendirilebilir" bulunuyor.

-Kadın, çocuk ve engelliler için pozitif ayrımcılık öngören maddeye gaziler de eklenebilir.

-Taslakta, "Devlet çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır" hükmündeki "cinsellik" ifadesi, flörtü de kapsamaması için "çocukların cinsel istismarı" şeklinde yeniden düzenlenecek.

 Vatan