HSYK'ya Meclis'in üye seçmesinden vazgeçen AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinden 4'ünü Meclis'e seçtirmeye hazırlanıyor. Bu formül, eski Anayasa Mahkemesi başkanları Mustafa Bumin ve Tülay Tuğcu'nun da aralarında bulunduğu üyelerce 6 yıl önce önerilmişti. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç da Meclis'in üye seçmesine destek veriyor. Pakete son şekli, yarın Erdoğan'ın da katılacağı toplantıyla verilecek.

AK Parti, anayasa değişikliği paketi konusunda pazartesi günü muhalefet turuna çıkıyor. Alınan bilgilere göre paket 24 maddeden oluşuyor. Paketin dün medyaya ve muhalefet partilerine ulaştırılması beklenirken, akşam saatlerinde sürecin pazartesiye kaldığı açıklandı. Kulislerde bu gelişme, bazı maddeler üzerinde uzlaşma arayışlarının devam ettiği şeklinde yorumlandı. Dün destek için muhalefetten randevu talep edilirken, ilk olarak CHP'den cevap geldi. Pazartesi saat 10.00'da CHP'yi ziyaret edecek olan AK Parti heyeti, daha sonra BDP ve MHP'ye gidecek.

Bu arada kamuoyunda büyük merak konusu olan anayasa değişikliği paketinde her geçen gün yeni bir sürpriz yaşanıyor. Paketin ilk sürprizi, 12 Eylül darbecilerinin yargı zırhını kaldıran geçici 15. maddeydi. CHP'ye jest olarak konulan bu maddeden bir gün sonra, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) Meclis tarafından 3 üye seçilmesi formülünden de vazgeçildi. Memurlara yönelik grev ve toplu sözleşme maddesi de paketten çıkarıldı. Bütün bu gelişmeler muhalefet partileri CHP ile MHP'nin desteğini almaya yeterli olmadı. Bu yüzden, AK Parti kurmaylarının yaptıkları son toplantılar sonucu pakete yeni ilaveler yapıldı. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik öngören bir düzenlemenin sürpriz olarak pakete konulması kararlaştırıldı. Buna göre Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve seçim yöntemi değişiyor, üye sayısı artırılıyor. 17 üyeden 4'ünün Meclis'e seçtirilmesi öngörülüyor.

Anayasa paketinin içeriği muhalefete sunulduktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'dan oluşması beklenen AK Parti heyeti, Meclis'te grubu bulunan partilerin yanı sıra parlamento dışı partiler DSP, DP, SP ve BBP'nin genel başkanları ile parti merkezlerinde görüşecek. Heyet, yüksek yargı organlarının başkanları ile de bir araya gelecek. Zaman


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.