Kayseri’deki yolsuzluk iddialarının sahibi, eski belediye çalışanı Hacı Ali Hamurcu’nun ‘savunma öyküsü’ CHP’nin önemli şaibe iddialarından. Hamurcu’nun polise ihbarlarda bulunduğu zamandaki ilk avukatı Yusuf Erikel, ulusalcı kimliği ile tanınıyor ve şu an Ergenekon’un tutuklu sanığı. İkinci avukatı ise Yusuf Erikel’in taban tabana zıt görüşlere sahip olduğu ağabeyi Yakup Erikel. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın avukatı olan ve AKP’nin eski Mamak Belediye Başkan adayı Yakup Erikel avukatlığını aldıktan sonra Ali Hamurcu iddialarının büyük çoğunluğundan vazgeçiyor ve olmayan durağın taksi hatlarını satarak dolandırdığı kişiler şikâyetlerini tek tek geri çekiyor. Davacılara şikâyetlerinden vazgeçmeleri için para dağıtıyor. Erikel parayı Hamurcu’nun ailesinden aldığını söylese de Hamurcu’nun babası bunu kabul etmiyor.

‘Belediyenin misafiriydi’

Belediyede bilgi işlem memuru olarak çalışan Ali Hamurcu, havalimanındaki taksi durak hatlarını, belediye makbuzu vererek satmış, ancak bu durak açılmayınca yolsuzluk ortaya çıkmıştı. Bu konuda hakkında dava açılan Hamurcu Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin de içinde bulunduğu bir rüşvet çetesinin olduğunu öne sürmüştü. Yargılama sürecinde avukatı Ergenekon sanığı Yusuf Erikel olmuştu. Ancak daha sonra davayı Yusuf Erikel’in AKP’li ağabeyi Yakup Erikel almıştı. AKP’li Kayseri Belediyesi’ne karşı olan davayı Arınç’ın avukatının alması CHP’ye göre şaibenin önemli göstergelerinden biriydi. CHP Yakup Erikel’in Kayseri’deki otel masraflarını belediyenin ödediğini ve Erikel’in davayı örtbas etmek için aslında belediyeye çalıştığını öne sürmüştü. Radikal’in konuştuğu ihbarı yapan Ali Hamurcu’nun babası, eski istihbarat başkomiseri Fahrettin Hamurcu, CHP’nin iddialarını destekliyor:

“Oğlumu ifade değiştirmeye ikna eden Yakup Erikel’di. Hamurcu Yakup Erikel avukatı olduktan sonra bir belediye yetkilisi dışındaki bütün iddiaları geri çekmişti. Kayseri’ye gelerek bir otelde belediyenin misafiri olarak kaldı. Geliş gidişlerinde belediyenin Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın Ford Focus marka gri makam arabasını kullanıyordu. Oğlumun yargılandığı davanın ilk duruşmasından sonra Yakup Erikel ‘Belediye taksi hattı için ödenen paraları geri ödeyecek’ dedi. Bizim evde oturduk. ‘Ben Arınç’ın özel avukatıyım. Bu işi kapatacağım. Ankara’dan görevlendirildim’ dedi. Belediyedekileri kurtarırken oğlumu da kurtaracağını düşündüm ve güvendim. Sonra belediyeden telefon geldi ve telefonda kardeşim bu parayı ödemek zorundasınız. Yoksa bakan beye söyleyeceğim’ dedi. Belediyeden parayı ödeyeceklerini söylediler.”

Oğlunun ifadesini değiştirmesinin ardından Yakup Erikel’in kendisine “150 milyar verdi belediye sana vereyim dağıt” dediğini söyleyen Hamurcu, “Kabul etmedim. Bunun üzerine birlikte Avukat Yusuf Dalmaz’ın bürosuna gitti. Orada mağdurların bir kısmına paralarını dağıtarak davacı olmamalarını sağladı” dedi. Mağdurların avukatı Yusuf Dalmaz da kendisine ait internet sitesinde “Parayı Yakup Erikel dağıttı ve mağduriyetleri giderilen müvekkillerim normal olarak şikâyetlerinden vazgeçmiştir” dedi.

‘Belediye ile düşman değiliz’ Erikel ise mağdurlara verilen parayla ilgili, “Mağduriyeti giderildiği takdirde ceza indirimi öngörülür. Aileyle konuştum. Parayı aileden alarak topluca Yusuf Dalmaz’a verdim” dedi. Erikel, baba Hamurcu’nun ‘Belediye ile ilişkileri’ konusundaki iddialarına ise, “Biz belediye yetkilileri ile düşman değiliz. Çözüm için karşı tarafla konuşmamız normal. Hamurcu 80 yıl ceza alması gerekirken 6 yıl aldırdım ” dedi.




Radikal