Üzülerek söylemek gerekir ki, ülkemizde yurttaşın anayasa ile güvence altına alınmış olan hak arama hürriyeti, ekonomik gücüyle doğrudan bağlantılı hale gelmiştir.

Anayasamıza göre, sosyal hukuk devleti olan ülkemizde yurttaşın adalete erişme özgürlüğünden çok, uygulamaların ve gelen zamların sonrasında ‘paran kadar adalet’ anlayışı hakim kılınmaktadır.  Yine 2011 yılında yürürlüğe giren HMK Avans Tarifesinin de getirdiği düzenlemeler karşısında maddi gücü olmayan insanlarımızın dava veya takip haklarından peşinen feragat ettiklerine de maalesef tanık olmaktayız.

Üretim ve yatırıma dayalı politikalar yerine, sıcak para akışına dayanan ekonomi anlayışı ile dış ticaret açığının arttığı ve cari açığın ciddi boyutlara ulaştığı bir dönemden geçilmektedir. Yapılan zamlardan etkilenen her zaman ülkemizin dar gelirli (memur, emekli, işçi, köylü vs.) insanları olmuştur. Yurttaşlarımız artık hak arama hürriyetlerini kullanamaz hale gelmişlerdir. Bu uygulamalar, yurttaşları hukuk düzeninin dışındaki yöntemlere de başvurmaya zorlamaktadır.

Baro olarak; hukuk devletinin kural ve kurumlarıyla işletilmesi, adalet ve hak arayışının maddi güce indirgenmemesi, yurttaşın adalete erişim hakkının önündeki tüm ekonomik sınırlamaların makul düzeyde olması gerektiği düşüncesindeyiz.

Adana Barosu Yönetim Kurulu adına
Başkan Av. Mengücek Gazi Çıtırık

hukukihaber.net