ZANA YAVUZ
 
Kartal Adliyesi merkezli 'yargı çetesi' yakayı ele verdi... Çetenin ipliğini pazara çıkaran gelişmeler 2012 yılı nisan ayında yapılan bir ihbar ile başladı. Adliyelerde bir grubun bazı davaları etkilemeye çalıştığı bilgisi üzerine harekete geçen İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yaptığı teknik ve fiziki takipler ile çeteyi ortaya çıkardı.
 
Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, 77 kişi hakkında 'Yargı görevini yapanı etkileme', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak', 'Yardım ve yataklık', 'Ruhsatsız silah bulundurmak ve satın almak', 'Kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek' suçlarından dava açıldı. İşte Kartal Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye göre çetenin faaliyetleri:
 
SANIKLARA CEZA İNDİRİMİ VAADİ
 
SANIKLAR S., M., K., N., ve Ş.'nin davalarda taraflarla iletişim kurarak 'Tanıdık hakim ve savcılar var. Cezanızı hafifletiriz' diyerek yüklü paralar aldığı dinlemelere takıldı. Örgütün bu faaliyetlerine tanıdıkları hakim, savcılar ve Yargıtay üyeleri vasıtasıyla gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. İçlerinde Ağır Ceza Mahkemesi kaleminin müdiresi Y.'nin de bulunduğu adliye memurlarının, bazı savcı ve hakimlerle yemek yedikleri, bu yemekte ise rüşvet çarkının döndüğü ortaya çıktı.
 
MENFAATE GÖRE TAYİN BELİRLİYORLARDI
 
ÇETE üyelerinin aynı zamanda Yargıtay'da bulunan hakim ve savcılar aracılığıyla tayin işlemleri yaptıkları belirtildi. Sanıkların ileriye dönük olarak menfaatlerine yarar sağlayabilecek kamu görevlilerinin ve işlerine engel olacak personelin tayinlerine karıştıkları iddianamede yer aldı. Sanıkların telefon dinlenme konusunda da çok dikkatli davrandıkları ve görüşmelerini yüz yüze yapmaya özen gösterdikleri vurgulandı. İddianamede telefonda açık verenlerin uyarıldığı belirtildi.
 
İCRA MALLARIYLA KAR SAĞLADILAR
 
KARTAL ve Maltepe Bölgesi'nde icra yoluyla ihaleye çıkarılan gayrimenkulleri düşük fiyata satın alıp, yüksek meblağlara satan çetenin, bu yolla da milyonlarca lira çıkar sağladığı ortaya çıktı. İddianamede örgüt lideri olduğu iddia edilen S.'nin Kartal Adliyesi'ndeki bazı hakimleri de sık sık ziyaret ederek, bir kısım hakim ve savcıları tanıyormuş izlenimi vererek etrafına 'Anadolu Yakası'ndaki adliyelerde halledemeyeceği iş yoktur' mesajını verdiği belirtildi. S.D'nin hakkında yakalama kararı olan kişileri haberdar ederek bu durumdan menfaat sağlamaya çalıştığı kaydedildi.
 
TESBİT EDİLEN 50 DOSYA VAR
 
ARALARINDA kamu ve adliye görevlilerinin de bulunduğu 77 şüphelinin suçlandığı iddianamede çetenin etkilediği iddia edilen 50 ayrı dava dosyası tek tek belirtildi. Soruşturmanın İstanbul'daki Kartal, Tuzla, Küçükçekmece, Kadıköy, Pendik ve Şişli adliyelerinin yanı sıra Ankara, Kars ve İpsala adliyelerine de uzandığı kaydedildi. Öte yandan Askeri Yargıtay, Yargıtay Hukuk Dairesi ve Yargıtay'da bulunan davaların sayıldığı iddianamede bazı dosyaların hangi adliyede bulunduklarının tespit edilemediği belirtildi. Sanıkların önümüzdeki günlerde Kartal Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanacak. Davada adı geçen hakim ve savcıların ise dosyaları ayrıldı.