İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık, "Eskiden anayasanın değiştirilmesinin bir gereklilik olduğundan bahsederdik. Şimdi bir gereklilikten değil, bir zorunluluktan bahsediyoruz" dedi.

Avukatlar Haftası ve Adana Barosu'nun kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında 'Parlamenter Rejimden Başkanlık Sistemine Doğru Türkiye' isimli panel düzenlendi.

Seyhan Oteli'nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 'barış süreci' adı altında bir dönem yaşandığına dikkat çekerek, "Sürecin içerisinde Türkiye ciddi bir şekilde anayasa tartışmaları içerisine girmekte. 1982 anayasasının 104. Maddesi Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini belirlemekte. Bu görev ve yetkiler bir bütün olarak değerlendirildiğinde aslında parlamenter demokratik rejim içerisinde de bir nevi başkanlık düzeyinde yetkilere ve görevlere sahip bir cumhurbaşkanı görmekteyiz" diye konuştu.

Panel, konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık, Türkiye'nin mevcut anayasa ile yönetilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Eskiden anayasanın değiştirilmesinin bir gereklilik olduğundan bahsederdik. Şimdi bir gereklilikten değil, bir zorunluluktan bahsediyoruz. İnsan hakları açısından, demokrasi açısından hangi açıdan bakarsak bakalım Türkiye'nin yeni bir anayasal sistem kurması bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.

Anayasanın toplumun en geniş kesimlerin uzlaşısıyla yapılması gereken bir metin olduğunu ve bu şekilde yapılmayan anayasaların Türkiye'de kalıcı olmadığını kaydeden Doç Dr. Yanık, "Bugün Amerikan anayasası 230 yıldır yürürlükte ve hala devam ediyor. Ama biz 230 yılda ne anayasalar gördük. 1961 ve 1982 anayasalarımızda toplumun iki kesiminin olduğunu bir kesimin tamamen dışlandığını görüyoruz. Yani uzlaşı arayışı yok. Böyle olmayınca anayasalarımız kalıcı ve kurumsal bir yapı ortaya koyamadılar" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yanık, geçmişte yaşanan tecrübelerden ders çıkartılarak yeni bir anayasa inşa edilmesi gerektiğini belirterek, "Yeni bir anayasayı sivil, olağan, katılımcı, çoğulcu bir şekilde inşaat etmeliyiz. Türkiye mutlaka ve mutlaka yeni bir anayasa yapacaktır. Bugün ve ya yarın. Geçmişteki bu anayasayla Türkiye'nin geleceğe yürümesi mümkün değildir. İşte bu yapılacak anayasanın da eski anayasalar gibi kısa sürede paçavraya dönmemesi için mutlaka, olabildiğince geniş bir uzlaşı içerisinde yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Yanık'ın ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Ali Ersoy Kontacı ve Atalım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref İba da katılımcılara 'Başkanlık Sistemi' ile ilgili konuşma yaptı.