Cumhuriyet gazetesi soruşturma kapsamında 7.5 aydır tutuklu bulunan avukat Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör nezdinde haksızlığa uğrayan herkes için hukuk ve adalet talebi ile başlatılan Adalet Nöbeti bu hafta 10. kez tutuldu. Nöbete İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da katıldı. Adliye içindeki 1 saatlik nöbetin ardından Durakoğlu, bina önünde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

İnfaza dönüştü
Durakoğlu, yaşanılan tutukluluğun, hukukun evrensel değerleriyle izah edilebilecek bir ölçü ve kriter taşımadığını kaydederek, “Bu tutukluluklar, bir tedbir olmayı çok aşan ve artık infaza dönüşen bir cezayı ifade ediyor. Kim olduklarını bildiğimiz, isnatlarla asla bütünleştirmeyeceğimiz meslektaşlarımıza uygulanan bu tutukluluklar, yasaların aradığı ölçüyü çoktan aşan bir nitelik taşıyor. 7.5 ay önce 'talihsiz bir şekilde' soruşturmayı yürüten sanık savcının talebiyle gerçekleşen tutuklamalar, artık otomatik bir incelemeye dönüştü” dedi.

“Olasılık” trajikomedisi
Durakoğlu, tutukluluğun devamı kararının 'toplanacak delillerin şüpheyi güçlendirme olasılığı gibi trajikomik gerekçelere' yaslandırıldığını belirterek, “Meslektaşlarımız, olasılıklara, varsayımlara dayalı olan ve ama asla hukuka uygun olmayan, hayal ürünü buluntularla cezaevinde tutuluyorlar. O arada, avukat oldukları da gözetilmeden, avukatlık yasasının aradığı koşullar da gözardı edilerek veriliyor bu kararlar” dedi.

'Hukukla tanışmalarını istiyoruz'
Meslektaşlarının ne terör ne de terör örgütleriyle ilgilerinin kurulabileceğine asla inanmadıklarını söyleyen Durakoğlu, “Bize, hiçbir tutuklama kararı, onları yeniden tanıştıramaz. Biz onların hukukla tanışmalarını istiyoruz. Yargının bütün unsurlarının tarih karşısında sınav verdiği bir zaman dilimindeyiz. Yaşadıklarımızdan geleceğe onurlu iz bırakabilmek, yargı bağımsızlığı uğrunda verilecek mücadeleler ile anlam kazanacaktır. Bu ülkenin avukatları devlete hukuk, adliyeye adalet gelene kadar verecekler mücadelelerini. Bütün nöbetlerimizin, o arada buradaki nöbetlerin de parolası hukuk, işareti demokrasi olacaktır” diye konuştu.



cumhuriyet.com.tr