‘SURİYE’DEKİ PKK VARLIĞI’ RAPORUNUN AYRINTILARINA STAR ULAŞTI
 
Suriye’deki iç karışıklığı fırsat bilip özellikle Kuzey’deki kentleri ele geçirmeyi hedefleyen PKK’nın son durumunun ayrıntılarına STAR ulaştı. Güvenlik birimleri tarafından hazırlanarak Başbakanlık’a gönderilen raporda, Esad rejiminin PKK’nın önünü açması ve verdiği destek anlatılarak örgütün son durumu hakkında bilgiler sıralandı.
 
Siyasi eğitim ve haraç toplama
 
Rapora göre, 400 haneli Raco beldesinin tamamı PKK’nın kontrolünde. Teröristler sivil kıyafetlerde dolaşıp silahlarını bu evlerde saklıyor. Suriye’de yerleşik bulunan Kürt köylerinin büyük çoğunluğu PKK karşıtlığı ile biliniyor ancak örgüt baskıyla Kürt köylerinden vergi adı altında haraç toplamaya devam ediyor. Suriye genelinde gösteriler düzenleyen “Şehit Habat Savaşçıları” isimli yüzleri maskeli grubun PKK’ile organik bağlantısı bulunuyor. PKK, Suriye-Aynel Arap (Kobani)’ta  “Kürt Dili Okulu” adı altında eğitim ve kültür merkezi açtı. Burada Kandil’in görevlendirdiği 7 kişi tarafından siyasi eğitim veriliyor ve örgütlenme çalışmaları yürütülüyor. Suriye yönetiminin PKK varlığını destekler nitelikteki tavrının Adana Mutabakatı’na da ters olduğuna vurgu yapılırken Barzani’nin bölgede etkin rol almak için başlattığı girişimlerden örgütün rahatsızlık duyduğuna raporda yer verildi. Raporda Suriye’deki kamplardan Türkiye’ye giriş yapan PKK’lılarca yapılan eylemler de tek tek sıralandı.
 
Türkiye’ye sızarak eylem yaptılar
 
8 Ocak 2012 günü Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 5 teröristin Suriye sınırından tel örgüleri aşarak illegal yollardan giriş yapmaya çalıştığı tespit edildi. Jandarma birliklerinin müdahalesiyle karşılaşan gruptan 2 kişi sağ olarak yakalanırken 3 kişi Suriye’ye tekrar kaçmak zorunda kaldı. 25 Mayıs 2012 günü Pınarbaşı İlçesi Emniyet Müdürlüğü önünde bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırı öncesi çatışmada 1 polis şehit oldu 8 kişi yaralandı. Saldırı ile bağlantılı olarak yakalanan Mahmut Denktaş isimli terörist, ifadesinde “Suriye’den ellerinde 5 çuval yük ve kaleşnikof silahlarla gelen 2 kişiyi Şanlıurfa Suruç’ta karşıladığını” belirtti.
 
 KCK TİPİ DEVLET YAPILANMASI HAYATA GEÇTİ
 
Rapora göre; PKK, Türkiye sınırına yakın Jarabulus ve Mumuş şehirlerinin kontrolünü ele geçirdi. Afrin ve Kamışlo gibi Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgede KCK tipi devlet yapılanması neredeyse kuruldu. Kilis sınırına yaklaşık 10-12 km mesafede bulunan
 
Çiyager Tepesi, Bülbül, Hasan Dero, Hırılko ve Katsal Köyü civarlarında 8-10 kişilik PKK timleri devriye gezmeye başladı. Afrin ve Halep arasında geliş gidiş yapan araçlar sözde PKK bayrağını simgeleyen bez parçalarını takmaya zorlanıyor, yapmayan sorguya alınıyor.



Star