CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, vekili olduğu Tunceli’de kaçırıldı.

Aygün'ün PKK'lılarca kaçırıldığı açıklaması, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen’den geldi.

Aygün'ün 8 Ağustos'tan bu yana bulunduğu Tunceli'de, bugün Ovacık köyüne gittiği ve kent merkezine dönüş yolunda aracının önü kesilerek kaçırıldığı kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Aygün ile birlikte, danışmanı ve Akşam gazetesi Tunceli Muhabiri Kadir Merkit’i taşıyan otomobilin yolu, saat 19.00 sularında Ovacık karayolunun 35 kilometresinde kesildi.

2 kişi oldukları belirtilen PKK militanları, muhabir ve danışmanı serbest bırakırken Hüseyin Aygün’ü alarak ormanlık alana girdi. Kaçırılma olayı da, serbest bırakılan muhabir ile danışmanın Tunceli kent merkezine dönmeleriyle öğrenildi.

İki kişinin ifadesi alınırken, bölgede operasyon başlatıldı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'den de, ''Tunceli polisimiz ve jandarmamızca bölgede her türlü arama faaliyetleri başlatıldı'' açıklaması geldi.

Ailesi operasyonların durdurulmasını istedi

Tunceli'de kaçırılan CHP'li Aygün'ün ailesi, hayati tehlike endişesiyle operasyonların durdurulmasını istedi.

CHP Tunceli milletvekili Haseyin Aygün'ün PKK tarafından kaçırılmasının ardından başlayan operasyonlara aileden tepki.

Dün gece, Aygün'ün PKK'lı grup tarafından kaçırılmasının ardından güvenlik güçleri geniş bir operasyon başlatmıştı.

Sık ağaçlarla kaplı arazide başlatılan operasyonun Aygün'ün hayatını tehlikeye atabileceği endişesi taşıyan ailesi arama çalışmalarının durdurulmasını istedi.

Ailenin bu isteğinin ardından Valilikte yapılan asayiş toplantısında bu seçenek de gündeme alındı.

Hürriyet'e konuşan Hüseyin Aygün'ün eşi Emine Aygün, "Eşim bunu hak etmedi, benim eşim bu eylemin yapılacağın en son kişidir” dedi.

Öte yandan Aygün kaçırılmadan bir gün önce örgütün Ovacık'ta bildiri dağıttığı öğrenildi.

Bildiride AK Parti ve CHP'ye yönelik eylem için çağrı yapılıyordu.

Aygün olayını yerinde takip etmek için görevlendirilen 5 CHP milletvekili de çaışmalarına başladı. Levent Gök başkanlığındaki partinin il merkezindeki toplantının ardından Tunceli Valisi ile bir araya gelecek.


CHP'DEN AÇIKLAMA: İLK KEZ OLUYOR
Aygün'ün kaçırılma haberinin ardından CHP Genel Merkezi hareketlendi.

Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte genel başkan yardımcıları Adnan Keskin, Nihat Matkap ve Gürsel Tekin genel merkeze gittiler.

Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarıyla yaptığı toplantı sonrası parti sözcüsü Haluk Koç konuştu:
Milletvekilimizin yolu PKK'lılarca yolu kesiliyor ve direnmesine rağmen alıkonuluyor. Biz Aygün'ün danışmanıyla görüştük ve kendisinin direndiğini ve bunun üzerine tehditle götürüldüğünü öğrendik.

Vali ile bizim aramamız sonucu konuştuk ve 'takip devam ediyor' dediler.

İlginç olan, hükümet tarafından genel başkana ya da kurumsal yapıya bigilendirmek amacıyla herhangi bir dönüş olmamasıdır.

ilk kez bir milletvekil terör örgütü tarafından alıkonuluyor ve bu terörün ulaştığı boyutu gösteriyor.

Herkes iyi bilsin ki, CHP Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, dirliği ve kardeşliği için üzerine düşen görevi sonuna kadar yapacaktır. Ayrıca 5 CHP milletvekili konuyla ilgili olarak Tunceli'ye hareket etti. (Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul milletvekilleri Müslim Sarı ve Mahmut Tanal, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Ankara Milletvekili Levent Gök)

EŞİ NTV'YE KONUŞTU
NTV'nin telefonla ulaştığı Aygün’ün eşi Emine Aygün, üzgün olduğunu söyledi. Tunceli'de olduğunu söyleyen Emine Aygün, olayla ilgili gelişmeleri validen öğrendiklerini kaydetti.

VALİ: ÖRGÜT KARARIYLA
Bu arada NTV'nin görüştüğü Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, aracı özellikle durdurulan Aygün'ün örgüt kararıyla alıkonulduğunu ve bunun dışında herhangi bir bilgi edinilemediğini söyledi.

DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALARI VARDI
Bu dönem Meclis’e giren Hüseyin Aygün, insan haklarına yönelik çalışmalarıyla tanınıyor.

Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan ve vekillik öncesi 14 yıl Tunceli’de ceza avukatılığıyla birlikte baro başkanlığı yapan Aygün’ün 3 de kitabı bulunuyor.

Aygün, son dönemde dikkat çeken açıklamalarıyla sık sık gündeme gelmişti: 'Dersim katliamı bir soykırımdır', 'Uludere bir katliamdır ve bu AKP’nin 33 kurşunudur', 'Alevilik bir dindir'...

"GELMEZSEN KAFANA SIKARIZ"
NTV, olay anında Aygün'le birlikte olan danışmanı Deniz Tunç'la konuşurken, olayın bir diğer tanığı Akşam Muhabiri Kadir Merkit'in açıklamaları da, gazetenin internet sitesinde yer aldı.

Muhabirimizin tanık olduğu diyalog şöyle aktarıldı:

PKK: Bize direnme. Partinin kararı. Birkaç gün bizim misafirimiz olacaksın.
Aygün: Beni tanıyorsunuz. Tunceli milletvekiliyim. Yaptığınız yanlış.
PKK: Geleceksin, yoksa zor kullanırız.
Aygün: Ben sizinle gelmeyeceğim. İsterseniz öldürün. Bugüne kadar Tunceli'nin ve Alevilerin çıkarlarını korumak için çalıştım.
PKK: Direnmemeni söyledik. Bizimle gelmezsen kafana sıkarız.
Aygün: Gelmeyeceğim isterseniz sıkın.

KADİR MERKİT'İN İFADESİ
"Hüseyin Aygün, bütün gün Ovacık'ta vatandaşla buluştu. Dönüşte aynı araçtaydık. Fırtına Veli çeşmesine geldiğimizde yolumuz kesildi. Kaçma şansımız olmadığı için durmak zorunda kaldık. Hüseyin Aygün, PKK'lılarla gitmemek için uzun süre direndi. Kendisini neden götürmek istediklerini birkaç kez sordu. Her seferinde verdikleri yanıt, 'örgüt kararı' oldu.

Engelleme çabalarımız, tehdit edildiğimiz için sonuçsuz kaldı. Biz direnmeye devam edince bizi de ölümle tehdit ettiler. Aygün bu sırada bizim can güvenliğimizi düşünerek 'Dediklerini yapın' diye bağırdı. Silah tehdidiyle ormanlık alana götürdüler. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bırakılır mı diye biraz bekledik. O bölgede telefonlar çekmediği için kimseye de haber veremedik. Sonra araca binerek Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne gittik. Olanları anlattık."