Öcalan’la 40 avukatın yaptığı 56 görüşme sonrasında, Kandil’e 130 talimat iletildiği, teknik takibe takılan bu talimatların ardından PKK’nın silahlı, bombalı, mayınlı ve intihar eylemleri neticesinde 132 güvenlik görevlisi ve sivil vatandaşın şehit olduğu ve 471 kişinin yaralandığı iddia edildi.

ÖCALAN ile PKK arasındaki talimat akışını sağlayan ve ismi KCK sözleşmesinde de yer alan Önderlik Komitesi’nin üyeleri gözaltına alındı. Bu kişiler arasında dikkat çekici isimler de var. Avukat İrfan Dündar’ın PKK kamplarında atış talimi yaparken çekilen fotoğrafı ortaya çıkarken, gözaltına alınan 3 avukatın da PKK’nın silahlı kanadında faaliyet gösterdiği belirlendi. Gözaltına alınan Önderlik Komitesi Üst Düzey Yöneticisi Avukat İrfan Dündar’ın PKK kamplarında Kalaşnikof ile çekilmiş fotoğrafı ortaya çıktı. Fotoğrafta Dündar’ın bir grup PKK’lıyla birlikte atış talimi yaptığı görülüyor. Ergenekon 2. İddianamesinde yer alan Gizli Tanık Galip’in 2008 tarihli ifadesinde Dündar hakkında çarpıcı iddialar yer almakta. Gizli Tanık Galip’in ifadesinde, İrfan Dündar ve Mahmut Şakan’ın Kandil’de gelerek söyledikleri sözlerin ‘ÖCALAN’ın direk talimatı’ olarak algılandığını, PKK’nın 2004’de yapılan 2. Kongresi’ne katılan DÜNDAR’ın ‘Başkan adına konuşuyorum, bu kongreden savaş kararı çıkacak’ dediği öğrenildi. İrfan Dündar’ın kız kardeşi Zelal kod adlı Nesrin Dündar’ın da 2008 yılında eylem için İstanbul’a geldiği ve ağabeyinin evinde yakalandığı, pişmanlık yasasından faydalanarak serbest kaldığı öğrenildi.

PKK-Ergenekon bağlantısı

Üst düzey Ergenekon yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yalçın Küçük ile Dündar’ın Ergenekon iddianamesine yansıyan 2008’deki telefon görüşmesi Ergenekon ile PKK arasındaki organik bağı gözler önüne sermişti. Küçük, 2008’deki telefon görüşmesinde Dündar’a PKK ile arasındaki irtibatı ortaya çıkaran sözleri nedeniyle fırça atıyordu. Küçük, Dündar’a “Benim telefonlarım dinlendiği için yani şimdi böylece Ergenekon’la ilgili bağlantıyı kurmuş oluyorsunuz” diyordu. BÜNYAMİN DEMİRKAN İSTANBUL

PATLATAMADAN YAKALANMIŞ

Yunanistan’da bomba eğitimi

Gözaltına alınan avukatlardan Nevzat Anuk’un PKK’nın dağ kadrosuna 1993 yılında katılarak silahlı faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı. PKK adına faaliyet gösterdiği tespit edilen bir diğer isim de avukat Faik Özgür Erol. Erol’un 1997’de Yunanistan’da PKK kamplarında bomba eğitimi aldıktan sonra İzmir’de eyleme hazır bomba düzeneği ile birlikte turistik tesislere saldırı yapacağı sırada ortaya çıktı. Avukat Emran Emekçi’nin de PKK adına faaliyet göstermekten 12 Ekim 1994’de tutuklandığı ortaya çıktı.

132 şehidin emrini İmralı verdi

Öcalan’la 40 avukatın yaptığı 56 görüşme sonrasında, Kandil’e 130 talimat iletildiği, teknik takibe takılan bu talimatların ardından PKK’nın silahlı, bombalı, mayınlı ve intihar eylemleri neticesinde 132 güvenlik görevlisi ve sivil vatandaşın şehit olduğu ve 471 kişinin yaralandığı iddia edildi. Operasyonun, PKK ve KCK yapılanmasında yer aldığı öne sürülen, Öcalan ve KCK davalarında görev alan avukatları hedef aldığı öğrenildi.

Teknik takip 2010 Martı’nda başladı

2010 yılı Mart ayında başlayan teknik takibin ise 1.5 yıldır sürdüğü öğrenildi. Kayıtları incelenen görüşmelerde, Öcalan’ı ilgilendiren davalarla ilgili hiçbir konunun geçmediği, avukatların İmralı da yaptıkları görüşmeleri örgütsel talimata dönüştürerek Öcalan’ın örgütü yönetmeye devam etmesini sağladıkları iddia ediliyor. Öcalan ile görüşecek üç avukatın Asrın Hukuk Bürosu tarafından belirlendiği, görüşmenin ardından avukatların Asrın Hukuk Bürosu’nda bir araya geldiği ve görüşmeleri talimat haline getirdiği, bu çalışmalara basın sözcüsü olarak Cengiz Kapmaz’ın da katıldığı iddia ediliyor. Bu görüşmeler 3 farklı tarzda kaleme hazırlanıyordu. Görüşme notlarının ilk versiyonunda, diyalog şeklinde hazırlanıyor ve bire bir yer alıyor. Bu versiyon “KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı’na uygulanmak üzere”, Asrın Hukuk Bürosu ile Kandil arasında kurulan gizli iletişim sistemi üzerinden iletiliyor. İkinci versiyon da ise Öcalan tarafından söylenmiş gibi nota aktarılıyor. Kandil’e iletilen bu versiyon telsizden teröristlere okunuyor. Görüşme notlarının son versiyonu ise KCK Önderlik Komitesi Basın Sorumlusu olduğu belirlenen Cengiz Kapmaz tarafından Fırat Haber Ajansı’nda yayınlanmak üzere haberleştiriliyordu.

İmralı’daki diğer mahkumlar da dahil

Soruşturmada Öcalan’ın kendi avukatlarının yanı sıra İmralı’daki diğer mahkumlar üzerinden de örgüte talimat verdiği belirlendi. Bu talimatlarda Asrın Hukuk Bürosu üzerinden örgüte iletiliyordu. Bu notlar diğerlerinden ayrılıyor ve bizzat Öcalan ile yapılan görüşmelere Görüşme Notu adı verilirken mahkumlar üzerinden gelen talimatlara Gözlem Notu adı veriliyor. 13 gözlem notu da soruşturma dosyasına girdi. Bizzat Öcalan ve avukatları tarafından verilen talimatlar neticesinde; güvenlik güçlerine yönelik eylemler gerçekleştirildiği, sokak gösterilerinin tırmandırıldığı, örgütsel kadrolaşmanın yapılandırıldığı belirlendi.

Diyarbakır Kent Meclisi’ne 35 gözaltı

- Diyarbakır’da KCK’ya yönelik düzenlenen operasyonda 35 kişi gözaltına alındı. KCK bünyesindeki “Kent meclisine” yönelik olduğu bildirilen operasyonda gözaltına alınan şahısların, molotofkokteyli saldırı düzenlemesi, kepenklerin zorla kapattırılması eylemlerine katılanlar ile organize edenler olduğu belirtildi. BDP Bağlar İlçe Başkanlığı’nde arama yapıldı.

- İzmir’de “KCK’yı, İzmir ve Ege’de etkili hale getirmeye çalıştıkları, kurulan siyaset akademisi ile terör örgütüne sempatizan ve eleman kazandırmayı amaçladıkları” belirtilen 32’si tutuklu 76 sanık hakkında 10 ile 17 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı.

- AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’e suikast yapılması iddiası ve İstanbul’da çok sayıda aracın kundaklanmasına ilişkin, 63’ü tutuklu 72 sanığın yargılandığı davada, 10 sanık tahliye edildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Kartepe deniz otobüsünü kaçıran PKK’lı korsan Mensur Güzel’in kardeşi Şeyma Güzel’in de aralarında bulunduğu 63’ü tutuklu 67 sanık katıldı.


Star