Laçiner, "Türkiye'nin en sağlıklı genel seçimlerinden biri yapıldıktan sonra ve yeni anayasa sloganıyla Meclis toplanacakken büyük bir terör saldırısı kampanyasının başlatılmış olması tesadüf değildir." dedi.
 
Saldırıda 24 askerin şehit olduğunu hatırlatan Rektör Laçiner, PKK'yı, Türkiye ile meselelerini halletme noktasına gelince azgınlaşarak kontrolden çıkmış bir yaya benzetti. Son saldırıların öncekilerden farklı olduğunu vurgulayarak, "Tam demokratikleşme ve AB ile uyum yönünde atılan her kritik adımdan önce ve sonra buna benzer büyük saldırı kampanyaları yaşanmıştı. Son yaşadıklarımız, benzeri olmayan saldırılar. Şimdi PKK, bir şeyleri elde etmekten ziyade Türkiye'ye zarar vermek istiyor. 'Ne kadar zarar verebilirim, ne kadar çok rayından çıkarabilirim?' hesabını yapıyor gibi." şeklinde konuştu. Bu hesabı PKK'nın kendisinin yaptığı kanaatinde olmadığını da belirten Laçiner, Türkiye'nin yönlendirilen bir örgütle karşı karşıya geldiğini söyledi. Bu saldırılarla Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolünün engellenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, "Türkiye, daha küçük bir role hapsedilmeye çalışılıyor. İkinci olarak Türkiye'nin Kürt meselesinden kurtulmaya çok az bir mesafesi kaldığı da hissedilerek bu engellenmeye çalışılıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, meselelerini yeni bir anayasa, kanunlarında iyileştirmeler ve çok geniş bir mutabakatla çözme yolunda olmasının birçok kişiyi endişelendirdiğini de belirten Prof. Dr. Laçiner, saldırıların hedefini şöyle açıkladı: "Burada içerinin ve dışarının bir koalisyonu da sözkonusu, koordineli çalışıyorlar. İçerideki bazı unsurlar, ülkede geçmişe dönme planlarında başarılı olamadı. Bu sefer PKK üzerinden hem içeridekiler hem de dışarıdakiler bu mutabakatı kırmaya çalışıyor. Anayasa çalışmalarının başlangıç gününde böyle bir saldırının olması elbette ki tesadüf değildir. Türkiye'yi istikrarsızlaştırmaya, girdiği yolu bozmaya, içeride daha demokratik ve daha güçlü olmasını, dışarıda ise daha aktif bir rol oynamasını engellemeye çalışan bazı unsurların PKK'yı bir araç olarak kullandığı kanaati var. Bundan sonra da saldırılar devam edecektir. Bunun bir mantığı yoktur. Oturup pazarlık yapılacak, konuşulabilecek bir muhatap da sözkonusu değil, çünkü karşımızda belli hedefleri olan bir terör örgütünden ziyade, belli güçlerin kullandığı ve tek parça olmayan bir örgüt var. Bunun derin PKK'sı var, derin olmayan PKK'sı var. Bu nedenle Türkiye'nin işi biraz daha zor." dedi.(Cihan)