Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, Bursa’nın yanı sıra İstanbul ve İzmir’de 57 kişiyi yaklaşık 13 milyon lira dolandırdığı iddiasıyla aradığı Arzu Mertgil’i Mustafakemalpaşa İlçesi’ndegeçen şubat ayında yakaladı. Üzerinde sahte kimlik ve ehliyet ile bir miktar para çıkan Mertgil’in kaldığı evde yapılan aramada ise 18 farklı peruk ele geçirildi. Sosyal medya hesabında, tanınmamak için peruklarla çekilmiş fotoğraflarını paylaşan ve ’Ponzi Arzu’ adı verilen Arzu Mertgil’in, kurbanlarına inandırıcı olmak için evlerine gidip onlarla aynı sofrada yemek yediği, çay içtiği, dertlerini dinlediği çektirdiği fotoğraflar da ortaya çıktı. Mertgil, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

DURUŞMAYA BAŞÖRTÜSÜ İLE GELDİ
Bursa 7nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ’Nitelikli dolandırıcılık’ ve ’Kamu görevlisi ile ilişkisi olduğunu bahisle dolandırıcılık’ suçlarından her mağdur için 7- 14 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılan ve hakkında 789 yıla kadar hapis cezası istenen Arzu Mertgil’in yargılanmasına başlandı. Duruşmaya başörtüsü ile gelen Arzu Mertgil verdiği ifadesinde dava dosyasını avukatının yeni aldığı için bu celsede savunma yapmayacağını belirterek, "Aylık 10 bin lira gelirim var. Ancak basında benim 18 perukla insanları kandırıldığım iddia edildi. Bu doğru değildir. 10 yıldır protez saç kullanıyorum. Tutuksuz yargılanmak istiyorum" dedi.

Duruşma ifade veren Arzu Mertgil’in dolandırdığı öne sürülen Gülay Demir ise şunları anlattı:

"Arzu kendini bana çok güzel anlatıp inandırdı. Üstelik bankalara olan 120 bin lira kredimi ödedi. Ben de kendisine güvenip, evimi ipotek olarak gösterip 8 bankadan çektiğim 513 bin lirayı para kazanmak için ona verdim.O da bana 2 ay içersinde hak edişim olarak 40 bin lira verdi. Sonra, çalışanlarını umreye gönderdiğini belirterek bir süre hak ediş ödeyemeyeceğini söyledi."

Daha sonra söz alan Recep Yaldızise tezgahtarlık yaptığını belirterek, "Arzu bana her ay yatırdığım paranın yüzde 10 kar payı verecekti. Güven vermek için teminat olarak 2011 model aracı kullanmam için verdi. İzmir’de daire sözünde bulundu. Hatta babama tapu verdi. Sonra bu tapudaki yerin ev değil boş bir tarla olduğunu öğrendik"diye konuştu.


“1 milyon 600 bin lira verdim”
Mali müşavir olarak çalışan Ş.D. ise, “İş kurmak için Arzu ile tanıştım. Yanındaki bir arkadaşı Arzu ile sistemi anlattı. Ben de iş kurmak için kendisine toplamda 1 milyon 600 bin lira verdim. Ayrıca 600 bin lira değerinde de dükkanım satıldı. Toplamda 2 milyon 200 bin zararım var” diye konuştu.

Kuaförünü bile dolandırmış!
Öte yandan, sanığın kuaförü B.K., kendisinin de 380 bin lira dolandırıldığını anlattı. Arzu Mertgil’den hiç hak ediş almadığını ifade eden kuaförü, işi gereği kendisinden para aldığını söyledi. 235 bin lira dolandırıldığını belirten Y.K. ise, Arzu’nun kendi kredi kartıyla kızının okul masraflarını karşıladığını iddia etti.

PONZİ ARZUNUN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ
Hakkında dava açılan Arzu Mertgilin, ’Ponzi oyunu ya da düzeni’ olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullandığı belirtildi. Bu yöntemle katılımcılardan alınan paralara yüksek getiri verileceği vaadiyle dolandırıcılık yapılıyor. İlk aylarda yapılan küçük ödemelerin ardından dolandırıcı ana para ile ortadan kayboluyor. Arzu Mertgil’in, bunun yanı sıra paraya ihtiyacı olan ancak bankadan kredi çekemeyen emeklileri de bir başka şirkette çalışıyormuş gibi gösterip daha sonra bankadan üzerine kredi çektirip aldığı iddia ediliyor.


Hürriyet