AA

Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Bakanlıkça hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu'nda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, sürücülerin 1.00 promile kadar alkollü olarak araç kullanmalarına izin verildiği, bu promilin üzerinde alkol tespit edilen sürücüler hakkında cezai işlem uygulanacağı yönünde haberlerin yer aldığı belirtilerek, bu nedenle bir açıklama yapma ihtiyacı duyulduğu vurgulandı.

''Tasarıda, 'Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı' başlıklı 48. maddesinde halen mevcut kanun uygulamasında farklı bir düzenleme yapılmamış olup, yine kamyon, çekici, otobüs türündeki taşıtla ile taksi dolmuş, minibüs ve kamyonet türündeki taşıtları ticari amaçla kullanan sürücüler ve resmi araç sürücülerin alkollü olmaları halinde bu araçları kullanamayacakları, diğer araç sürücülerinin ise 0.50 promilin üzerinde alkol alarak karayolunda araç kullanamayacakları kuralı aynen korunmuştur'' ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''0.50 promilin üzerinde araç kullanan sürücüler hakkında halen uygulanan idari para cezaları, sürücü belgelerinin geri alınma süreleri ve sürücü davranışını geliştirme eğitimi ile psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi uygulaması da aynı şekilde devam ettirilmektedir.

Yeni tasarı, mevcut uygulamada eksik olan Türk Ceza Kanun'un 179. maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenen 'Trafik güvenliğini alkol etkisinde tehlikeye sokma suçunun' oluşmasında yargılama sırasında aranan somut tehlikeye açıklık getirmektir.

0.50 promil ile 1.00 promil arasında alkollü olarak araç kullanan sürücülerin başkalarının hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından somut bir tehlikeye sebebiyet vermesi halinde; 1.00 promil ve üzerinde alkol alarak araç kullanan sürücülerin ise başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdükleri ve emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecekleri karine olarak kabul edilerek, öngörülen idari ceza ve yaptırımlar haricinde, TCK 179. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince (iki yıla kadar hapis cezası) yargılanmaları hükmü getirilmektedir. Yapılan bu düzenleme ile alkollü araç kullanımında kaynaklanan trafik kural ihlalleri ve kazaların oluşumunda caydırıcılık sağlanması amaçlanmıştır.''