Erdoğan Fransa'da yaptığı açıklamada, "İsviçre'deki imzalar sadakatimizi gösteririz. Fevkadele durum olmazsa protokollerden geri adım atmayız" dedi.

Başbakan ayrıca, "Temenni ederiz olumlu sona ulaşır" diye konuştu.

Sarkisyan'la görüşme

Erdoğan, Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher ile görüşmesi öncesinde Ritz otelden çıkarken, "ABD'de Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşme var mı?" şeklindeki soruya verdiği yanıtta, Sarkisyan'ın mektuba vereceği yanıta göre hareket edeceklerini söyledi.

Erdoğan, "Feridun Bey'i oraya gönderdik. Mektubumu gönderdik. Kendileriyle Amerika'da görüşüp görüşmeme konusu bazı şeylere bağlı. Bu konular da oradan gelecek cevaba bağlı" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Ermenistan ile olumlu gelişmeler katedildiği" iddiasının kendisine hatırlatılması üzerine de "Özel temsilcimizi gönderdik, herhalde budur" diye konuştu. "Sarkozy ile yapacağı görüşmede gündeme nelerin geleceğine" yönelik soruya ise Erdoğan, "Türkiye'nin AB'ye girmesini..." yanıtını verdi.

Dışişleri Müsteşarı Erivan'da

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak Ermenistan'ın başkenti Erivan'da temaslarda bulunuyor. Sinirlioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a götürdü.

Mektupta, Ermenistan'a, "Protokollere bağlıyız. Süreci ileri götürme kararlılığındayız" mesajı verildi.

Başbakan Erdoğan resmi ziyaret için bulunduğu Paris'te yaptığı açıklamada, Sinirlioğlu'nu özel temsilcisi olarak Erivan'a gönderdiğini belirtti. Erdoğan, Sinirlioğlu'nun Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşmesini beklediklerini ifade etti.

Diplomatik kaynaklara göre, Sinirlioğlu bugün Erivan'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ile de bir araya gelecek.

Sinirlioğlu'nun temasları kapsamında, son dönemde protokollerde yaşanan sıkıntıların yanı sıra 12-13 Nisan'da ABD'nin başkenti Washington'da yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Serj Sarkisyan arasında yapılacak görüşmeyi ele alacağı öğrenildi.

Sinirlioğlu'nun Erivan'a ziyareti Türkiye ile Ermenistan arasında 10 Ekim 2009'da imzalanan protokollerin ardından en üst düzey ziyaret olması bakımından önem taşıyor.

Türkiye ile Ermenistan arasında uzun yıllardır diplomatik ilişki bulunmazken, iki ülke milli futbol takımlarının 6 Eylül 2008'de Erivan'da yaptığı maça Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gitmesiyle ilk temas kurulmuştu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise 2009'da Bursa'da oynanan rövanş maçına gelmişti.

Cnn Türk