Başkanlığını Prof. Dr. Hamit Hancı’nın yaptığı Adli Bilimciler Derneği, Kahramanmaraş’ta 4 kardeşin bağ evinde ölü bulunduğu olayla ilgili soruşturmanın hazırlık safhasında, olayın “intihar” olduğunun açıklandığını hatırlatarak, “Bu tip ön kararlar, adli tip bilimi açısından uygun değildir. Tüm bulguların değerlendirilmesinden sonra bir olayın intihar, cinayet ya da kaza olduğuna hâkim karar vermelidir. Olay intihar olarak kabul edilecek olursa bu tür olgularda psikolojik otopsi yapılmalıdır” görüşünü savundu.

PSİKOLOJİK OTOPSİ NEDİR?
Psikolojik otopsi, ölen kişinin “ölüm niyetini ve ölümün ne derece intihar olabileceğini” açıklığa kavuşturmak için, bir uzman ya da uzmanlar ekibi tarafından, aile bireyleri, arkadaşları, doktorları ve meslektaşlarıyla yapılan kapsamlı bir görüşme. Bu teknik, ilk defa intihar eden New York polis memurlarının incelenmesinde kullanıldı. İntihar nedenlerini araştırma ve intihar vakalarına çözümler üretebilme konusunda özellikle Amerika ve Avrupa’da aktif şekilde uygulanan, ama Türkiye’de profesyonel anlamda uygulamaya geçilmeyen bir yöntem. ?

Çocukların isimleri özellikle araştırılmalı
Adli Bilimciler Derneği, şu görüşü savundu: “Toplu intihar olgularında farklı semboller, isimler, ritüeller varsa, bu durumda olay için sadece psikolojik otopsi yapılması yeterli olmayacaktır. Kullanılan semboller, isimler ve ritüellerin anlamlarını da bilecek bir ekip tarafından psikolojik otopsiyi de içine alan daha ayrıntılı bir analiz yapılmalı. Semboller ve isimlerden mitolojik ya da farklı inanç sistemleriyle ilgili bağlantılara gidilerek olay aydınlatılmaya çalışılmalı. İsimlerin etimolojik kökenlerine de inilmeli.”


Ümran AVCI/AHT