Emniyet Genel Müdürlüğü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda devrim niteliğinde değişikliğe gitti. İçişleri Bakanı Muammer Güler'e sunulan tasarı şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüslere takograf, taksilere ise GPS kullanma zorunluluğu getiriliyor. Radar tespit cihazlarını satan ve kullananlara da ceza geliyor.
 
BUGÜN'ün ulaştığı tasarısıya göre. kamyon, çekici ve otobüslerden sonra şehiriçi yolcu taşımacılığı yapan minibüslerde takograf takacak. Özellikleri, model yılları ve cinsleri yönetmelikte belirlenecek araçlarda hız sınırlayıcı cihaz bulundurulması zorunlu olacak.
 
KEMER İHLALİ 154 LİRA
 
Minibüste takograf kullanmayan sürücüye 154 TL ceza yazılacak.Takograf kayıtlarını saklamayan sürücülere 1306 TL, işletenlere ise 4.927 TL idari para cezası yazılacak.
 
Takograf kayıtlarının gerçeğe aykırı tutulmasına sebebiyet veren ya da bozuk olan takograf, taksimetre ve ya hız sınırlayıcı cihazı bilerek kullanan kişiler 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Taksilerde aracın yeri ve gideceği yeri gösteren GPS, navigasyon gibi cihazların kullanılması zorunlu olacak. GPS takmayan taksiler ile hız sınırlayıcı cihaz kullanmayan araç sürücülerine 650 TL ceza kesilecek. Sürücü araç sahibi değilse ayrıca araç sahibine de aynı miktarda para cezası yazılacak.
 
Radarı tespitte kullanılan cihazları ithal edenler ve satanlara 2 yıla kadar hapis cezasıyla adli para cezası uygulanacak. Bu cihazları araçlarında kullanan sürücülere ise 1.967 TL ceza yazılacak. Tespit edilen cihazların mülkiyeti kamuya geçirilecek. Emniyet kemeri, koruma başlığı, koruma gözlüğü ile çocuk bağlama sistemi kullanmayarlara uygulanan cezada 72 TL'den 154 TL'ye yükseltilecek.
 
OLAY YERİ TERK EDEN YANDI
 
Ölümlü ya da yaralamalı trafik kazasına karışan ancak gerekli tespitler yapılmadan ve adli soruşturmadan kurtulmak kastıyla aracıyla olay yerinden ayrılan sürücüler 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Maddi hasarlı kazalarda olay yerini terk eden sürücülere ise 650 TL ceza yazılacak.
 
Ehliyetsize çifte ceza
 
Sürücü belgeleri tedbiren geri alınanlara, ehliyetsiz araç kullanan ve kullandıranlara verilen cezalar 600 TL’den 1.306 TL’ye çıkarılıyor. Ehliyetsiz sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse araç sahibine de 1.306 TL ceza yazılacak. Sınıfına göre sürmeye yetkili olmadıkları araçları kullananlara 650 TL ceza uygulanacak.
 
Trafik zabıtası bundan böyle peşin ceza tahsili yapmayacak. Trafik cezalarının tamamı ihbarlı olacak. Trafik polisinin uyarı ve işaretlerine uymayan sürücülere 650 TL, kırmızı ışık ihlali yapanlara 319 TL, hamile, özürlü, yaşlı ve çocuklara öncelik vermeyenler ile yer işaretlemelerine uymayan sürücülere 72 TL ceza yazılacak.