İçişleri Bakanlığı, 12 Eylül'de yapılacak referandum için yoğun güvenlik tedbirleri planladı. Bakan Beşir Atalay, referandum döneminde baskı yoluyla vatandaşların kararını değiştirme, halkoylamasını boykot etme, engelleme, oy sandıklarını kaçırma ya da yakma, psikolojik baskı amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi girişimlere karşı teyakkuzda olunmasını istedi. Atalay, güvenlik açısından stratejik bölgelerdeki sandıklar ile evrakların zorunlu hallerde helikopterle intikalinin sağlanması talimatını verdi.

Bakan Atalay 81 il valiliğine referandum güvenliği genelgesi gönderdi. Genelgede yoğun güvenlik önlemleri alınması istenirken, referandum öncesi, sırası ve sonrasında alınacak güvenlik tedbirleri tek tek mülki idari amirlere bildirildi. Genelgeye göre planlama yapılırken gerektiğinde komşu illerle koordinasyon sağlanacak. Halkoylamasında kullanılacak oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basılmış pusulaların seçim kurullarına intikalinde geniş güvenlik tedbiri uygulanacak.

Siyasi partilerin genel başkanları ve yöneticileri ile Başbakan ve bakanların katılacakları toplantılarda ve gezilerde güvenliğin sağlanması için öngörülen tedbirler titizlikle hayata geçirilecek, bindikleri araç ile bulundukları yerler resmi ve sivil görevlilerce tam korumaya alınacak. Halkoylamasının her aşamasında görev alması muhtemel kamu personelinin yıllık izinlerinin planlanmasında referandum süreci dikkate alınacak. Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutulacak, eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine izin verilecek. Alkollü içki satılmasına, içilmesine emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında ruhsatlı da olsa silah taşınmasına müsaade edilmeyecek.