Anayasa Mahkemesi, yarın yapacağı toplantıda Anayasa değişikliğini ele alacak. Toplantıda karar çıkması bekleniyor. Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına ve 2 defa seçilmesini öngören düzenlemede tavrını net olarak ortaya koymuş, iptal başvurusunu anayasa değişikliklerinde yalnızca şekil denetimi yapabileceği vurgusuyla reddetmişti.

YÜRÜRLÜĞE HALK KOYACAK

İptal başvurusunda karar aşamasına gelindiği noktada Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, 3 yıl önce bulunduğu çarpıcı tespit de akıllara geldi. Bugün gazetesinde yer alan habere göre, Paksüt, Cumhurbaşkanı’nın halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğine ilişkin iptal istemine yazdığı muhalefet şerhinde referandumun önemine dikkat çekmişti. Paksüt, “Dava konusu olayda, Meclis’in iradesi 5678 Sayılı Yasa ile ortaya konmuş, Cumhurbaşkanı ise bu yasayı, halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlatarak yetkisi içindeki işlemi yapmıştır. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunu kabul ederek yürürlüğe koymak ise halka bırakılmıştır” dedi.

HALK İRADESİNİN TECELLİSİ

Paksüt, TBMM’nin bile referanduma sunulan Anayasa değişikliği üzerinde değişiklik yapamayacağını savunurken “Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için TBMM’nin iradesinin yanı sıra halk iradesinin de aynı noktada tecellisi gerekli görülmüş ise, halk iradesinin ortaya çıkmasının beklenmesi gerekir. Buna karşılık, Anayasa değişikliğini yürürlüğe koyucu iradenin (halk iradesinin) oluşması aşamasında oylama konusunun değiştirilmesi, hukuk güvenliğine, dolayısıyla evrensel hukuk ilkelerine ve Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesine aykırı bir işlemdir” demesi dikkat çekici bulundu. • ANKARA star

Esastan görüşülemez, şekilde de sınırı var

Anayasa Mahkemesi’nin çoğunluk üyeleri cumhurbaşkanlığıyla ilgili kararında Anayasa paketi üzerinde referandumdan önce sadece TBMM’nin değişiklik yapabileceğini belirtti. Anayasa Mahkemesi kararında, “Yasanın yürürlüğe girmesi tali kurucu iktidar olarak TBMM’yi değil, diğer devlet organlarını ve bireyleri bağlayıcı olabilmesinin önkoşuludur. Anayasa’da TBMM’nin Anayasa’yı değiştirme yetkisini kullanmasına, halkoyuna sunulan yasalar üzerinde tasarrufta bulunmama biçiminde bir istisna öngörmemektedir. Halkoyuna sunularak kabul edilen bir Anayasa değişikliğini yürürlükten kaldırma yetkisine sahip olan TBMM, henüz referandumda oylanmamış ve yürürlüğe girmemiş bir Anayasa değişikliği yasası üzerinde evleviyetle tasarruf yetkisine sahiptir” denildi. Aynı gerekçede, “Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yetkisi olmadığı, biçim yönünden denetimlerde de sınırlı tutulduğu” ifade edilmişti.


Star