Adli yıl açılışı dolayısıyla Meclis'te Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in verdiği resepsiyonda gazeteciler yüksek yargı üyelerine mikrofon uzattı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Gerçeker'in adli yıl açılış töreninde yaptığı eleştirilere katılıp katılmadığının sorulması üzerine ''Bunlara katılıyoruz. Yargı bir bütündür'' dedi.

Gazetecilerin, referandum sonucuna ilişkin bir tahmininin olup olmadığını sorması üzerine Yalçınkaya, ''Referanduma ilişkin tahminim yok. Hangi sonuç çıkarsa çıksın saygılıyız'' yanıtını verdi.

Yalçınkaya'nın diğer mesajları şöyleydi:

''Biz siyasi değerlendirmeler yapmıyoruz. Hangi kesim olursa olsun yargıyı göz bebeği gibi korumalarını istiyoruz. Söylemlerin fiiliyata geçmesi durumunda Anayasa ve yasada yazılı yaptırımlar bütün partiler için uygulanır. Siyasi partilerin hepsi yargıya saygı göstermelidir. Bütün partiler için geçerlidir. Etnik, aşırı dinci, sizin tabirinizle karizmatik ya da marjinal partilerin hiç birinin fiili duruma geçmemesi gerekiyor. Şu anda fiili durum da yok. Tüm partilerin ifade özgürlüğüne saygılıyız. Ama söylemler fiili duruma dönüştüğünde başsavcılığın görevi başlıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin referandum kararını hukukçu olarak bu değerlendirmeyi yanlış buluyorum. Anayasa Mahkemesinin tasdiki yetirli ise o zaman referanduma gerek kalmaz.

Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla sandığa gidip oyunu kullansın. Bizim görevimiz, referandum sonrasında başlıyor.''

ÖZBEK: 12 EYLÜL'DEN DAHA İYİ OLACAKTIR
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek ise referandumu ''Herhalde daha önceki 12 Eylülden daha iyi olacağını tahmin ediyorum'' sözleriyle değerlendirdi.

Bir gazetecinin, ''13 Eylülde nasıl bir Türkiye'ye uyanacağız?'' sorusuna Özbek, ''Herhalde daha önceki 12 Eylülden daha iyi olacağını tahmin ediyorum. İyi olacaktır, umutlarınızı kesmeyin. Hem yargı teşkilatı açısından hem de milletimiz açısından önümüzdeki bir çok sorunun aşılması gerekiyor. İnşallah daha iyi günlere gideceğiz. Beklentilerimiz ortada'' yanıtını verdi.



ntvmsnbc ve Ajanslar