Cem Karaca, Selda Bağcan, Melike Demirağ, Sema Poyraz gibi isimlerin olduğu listede sanatçı Şanar Yurdatapan da yer alıyor. Ülkesine 10 yıl sonra dönebilen Yurdatapan şimdi 12 Eylül cuntacılarına yargı yolunu açan referandumu dört gözle bekliyor. 'Evet' oyu vereceğini belirtirken, "Buna hayır demenin hiçbir mantığı yok." diyor. Değişikliklerin, Anayasa'nın mevcut halinden çok daha demokrat ve ileride olduğunu vurguluyor. Ancak referandumdan sonra sivil ve tam demokratik bir anayasa yapılmasını istiyor.

Vatandaşlıktan çıkarılan birçok kişi gibi Şanar Yurdatapan'ın hikâyesi de 12 Eylül'ün öncesinde başlıyor. Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşunda yer alan ve bu yüzden 12 Mart muhtırası sonrasında ciddi sıkıntılar yaşayan Yurdatapan'a ikinci darbe ise vatanından uzaklaştırılması oldu. Vatandaşlıktan çıkarıldığını 13 Mart 1981'de arkadaşlarıyla birlikte Paris'te bir konserde iken öğrendi. Bu sırada Türkiye'deki evi basılarak didik didik aranmış, bütün plaklarına el konulmuş. Türkiye'yi aradığında ise insanların kendisine korku ile yaklaştıklarını belirten Yurdatapan, bu kararın yıpratıcı sonuçları olduğunu söylüyor.

Almanya'da yaşadıkları 10 yılın sonunda 24 Aralık 1991'de yargılanmayı ve hapse atılmayı da göze alarak yurda dönmüşler. Geldiğinde müzik piyasasına tekrar dönemeyen Yurdatapan, yaşanan insan hakları ihlallerini görünce aktivist kimliğiyle çalışmalarına başlamış. Aradan 28 yıl geçtikten sonra 12 Eylül Anayasası'nda yapılan kapsamlı değişikliği önemli bulduğunu aktaran Yurdatapan, "Buna hayır demenin hiçbir mantığı yok." ifadesini kullanıyor. 1961 Anayasası ile getirilen Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere diğer organlarla yargının kendini yasama ve yürütmenin yerine koyduğunu aktaran Yurdatapan, yapılan değişiklikleri de bu açıdan önemli buluyor. Paketle ilgili olarak, "Evet, bu anayasa değişikliğinin içindeki maddeler mevcuda göre çok daha demokrat ve çok daha ileridedir." değerlendirmesini yapan Yurdatapan, referandumda 'evet' oyu kullanacağını dile getiriyor. Ancak, referandumun ardından yeni bir anayasa yapılması gerektiğini kaydediyor. Bunun da uzun bir zaman içinde ve uzlaşmayla yapılacağını aktaran Yurdatapan, "Bu çalışma uzun bir zaman diliminde gerçekleştirilecektir. O zamana kadar bazı noktalar değiştirilmesin mi? Tabii ki değiştirilmelidir." şeklinde konuşuyor. Zaman