Başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği için 16 Nisan’da yapılacak referandumda, cezaevlerindeki 210 bin tutuklu ve hükümlüden kimlerin oy kullanacağına yönelik YSK kararı açıklandı. YSK bu kararıyla kamuoyunun merak ettiği “FETÖ’den tutuklu olan ya da yurt dışında olanlar oy kullanabilecek mi” sorusuna cevap da vermiş oldu. Bu kapsamda, kasıtlı suçtan dolayı cezaevlerinde bulunanlar hariç, ceza infaz kurumundaki seçmen niteliğine sahip tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olanlar oy kullanabilecek.

Yurt dışında bulunan FETÖ’cülerle ilgili de AK Parti’li hukukçuların görüşü şöyle: İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranmadıkları sürece FETÖ’cülerin yurt dışındaki oy verme noktalarında derdest edilmeleri diye bir durum da söz konusu olmayacak.

“YAPILABİLECEK İŞLEM YOK”

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; yurt dışında kaçak durumunda bulunanlar ise eğer yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı ise yine referandum için oy kullanabilecek. Ancak bu kişilerin, kendilerini ele vermemek için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmaları beklenmiyor. YSK yetkilileri bu konuda, “Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı herkes oy kullanabilecek. Ancak Türkiye’den firar eden kişilerin yurt dışı seçmen kütüğüne kaydedilmeden oy kullanmalarına imkân bulunmuyor. Eğer bu kişiler ilan edilen sürede seçmen kaydı yaptırmazlarsa bulundukları ülkelerde, oy kullanamayacaklar. Sadece pasaportla oy kullanmaları da mümkün değil. Yurt dışı seçmen kaydı yaptıran ve adres gösterenler varsa, onların oy kullanmaları durumunda yapılabilecek bir işlem yok” değerlendirmesini yaptı.

YSK’nın kararına göre, seçmen kütüklerinin kesinleşme tarihinden sonra tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listesinde yer almayan seçmenler, cezaevi yönetimi aracılığı ile cezaevinin bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına müracaat edecek. Kesinleşen seçmen kütüklerinde kayıtlı olmaları şartıyla tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin seçmen listesi oluşturulacak. Listede yer alanlar referandum günü cezaevlerinde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.