Türkiye’de 12 Eylül’de yapılacak referandum bir tür genel seçim havası almışken uluslararası haber ajansı Reuters sonuçlar üzerine üç tane senaryo yayınladı.

Reuters’ın analizinde referendum sonucunun AK Parti’nin reformlardaki performansını ve popülerliğini göstermesi açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtildi.

Askeri rejim tarafından hazırlanan anayasanın değiştirilmesi konusunda Türk toplumunda konsensus bulunduğu ve bunun da kararsızların evet oyuna yönelmesini sağlayabileceği açıklandı.

Analizde belirtilen üç senaryo ise şu şekilde;

Net bir ‘evet’ çıkması;
“2011 seçimlerinde AK Partş’nin eli güçlenir. Piyasalar bu sonucu hükümetin Türk siyasetini değiştirme çabasına destek olarak algılar ve olumlu karşılar. Hükümetin açık bir zafer kazanması Türkiye’nin AB yolunda ilerleyişini de güçlendirir. Çok net bir ‘evet’ çıkması durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Temmuz 2011’de yapılacak genel seçimlerini öne çekebilir, ancak bunu defalarca reddetti.”

Kıl payı ‘evet’ çıkması; “AB yolundaki reform çabaları sekteye uğramaz, ancak hükümetin destek oranı konusunda şüpheler uyanmasına sebep olur. Bu durumda kilit öneme sahip olacak konu, reform çabalarının diğer partiler tarafından ne oranda destek bulduğu olur. Anketler birçok muhalafet partisi destekçisinin partilerinin görüşünün aksine evet oyu kullanmaya meyilli olduğunu gösteriyor.

Referandum sonucunda hükümet 2011 seçimleri için destek sağlamak amacıyla harcamaları artırabilir. Piyasalar paket geçmiş olsa da bu harcama ihtimalini yakından izleyecektir. Paketin kabul edilmesi Kürt sorunu ve darbe tehditleri konusunda hükümetin yeni adımlar atmasına olanak sağlayabilir.“

Seçimde ‘hayır’ çıkması; “Hem AB üyelik sürecindeki reformlar hem de AK Parti’nin üçüncü kez hükümet olma şansı tehlikeye girer. Piyasalar bu sonucu kaygıyla karşılar. Hükümetin seçim öncesi harcamaları artırma ihtimali yükselir. Bu da mali disiplinin sekteye uğramasına sebep olur. Enflasyon yükselir, merkez bankası faizleri yükseltmek zorunda kalır. Yıllar sonra koalisyon ihtimali ortaya çıkar.”






ntvmsnbc ve Ajanslar