Oktay'ın Meclis'te görüşmeler sürerken, değişiklik paketine karşı açılan davayı görüşecek olan Anayasa Mahkemesi üyeleri üzerinde baskı kurmaya çalıştığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında teknik takibe takılan telefon kayıtlarına göre Oktay, dönemin CHP lideri Deniz Baykal'ın isteği üzerine Yüksek Mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nu arıyor. Görüşmede değişiklik paketiyle ilgili muhtemel karar ele alınıyor. Daha önce üniversitelerdeki kıyafet özgürlüğüyle ilgili verilen kararın bu konuda da uygulanması üzerinde duruluyor. Oktay, Kantarcıoğlu ile görüşmesini daha sonra Baykal'a bire bir aktarıyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan son operasyonun ayrıntıları, anayasa değişikliği paketiyle ilgili yürütülen gizli çalışmaları da gözler önüne serdi. Sabah gazetesinin önceki gün 'O da dinlemeye takıldı' başlığıyla verdiği haber, yeni telefon dökümleriyle doğrulandı. Haberde, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın, Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu'yla yaptığı görüşmeler hakkında Deniz Baykal'ı sürekli bilgilendirdiği aktarılıyordu. Görüşmeyi ise Deniz Baykal'ın istediği ileri sürülmüştü. Yeni tapeler, söz konusu haberi doğrular nitelikte.

Seyfi Oktay ve arkadaşlarının yaptıkları telefon görüşmeleri, bazı kesimlerin yeni anayasa paketinden son derece rahatsız olduklarını ortaya koyuyor. Seyfi Oktay, anayasa değişikliğine karşı açılan davayı görüşecek olan Anayasa Mahkemesi'ni, bakanlık yaptığı dönemde müsteşar yardımcılığına ve ardından da Anayasa Mahkemesi'ne üye olarak atadığı Fulya Kantarcıoğlu üzerinden etkilemeye çalışıyor. Kritik kararı verecek Fulya Kantarcıoğlu ile yaptığı görüşmede, mahkemenin açılması muhtemel bir davada iptal kararı verip vermeyeceğini öğrenmek istiyor. Kantarcıoğlu ise Oktay'a davada vereceği oyla ilgili ihsas-ı rey niteliğinde bilgiler aktarıyor. 5 Mayıs 2010 tarihinde yapılan görüşmede Kantarcıoğlu, iptal için 7 oy (nitelikli çoğunluk) gerektiğini vurguluyor. İptal kararının 7 oyun üzerinde çıkacağı mesajını iletiyor. Kantarcıoğlu, "Biz 7'ye 4. Zaten yani şimdiye kadar da 7 oyla da hiç olmadı. Yani daha fazla oy çoğunluğuyla oldu. Biz bu anayasa değişikliklerinde şeyi de aştık hep 7 oyu." ifadelerini kullanıyor.

Oktay, yürütmeyi durdurma kararı verip veremeyeceklerini de soruyor. Konuşmalarda Kantarcıoğlu, yürütmeyi durdurma kavramının Anayasa'da olmadığını itiraf ediyor: "Zaten biliyorsunuz Anayasa'da yürütmeyi durdurma yok."

Fulya Kantarcıoğlu, AK Parti ve DTP'nin kapatılması davalarında delillerin oylanmasını nitelikli çoğunlukla yaptıklarını da anlatıyor. Kantarcıoğlu, "Delillerin oylanmasında da nitelikli çoğunluk aradık yani 7 oyla bu delil kabul edilsin denenler de delil kabul edildi, 6'yı bulan kabul edilmedi. Ara oylamaları da hep nitelikli çoğunlukta yaptık." diyor. Anayasa değişikliğindeki uygulamanın nasıl olacağının görüşmelerde belli olacağını ifade ediyor. Seyfi Oktay, anayasa değişikliğinin halkoyunda kabul edilmemesi konusunda İzmir, Uşak ve Almanya'da konferanslar verdiğini anlatıyor. Kantarcıoğlu ise Oktay'a açık destek veriyor: "Deneyimi olan insanların bunları aktarmasında da ben çok büyük bir hizmet olarak nitelendiriyorum."

Bunun üzerine Seyfi Oktay konuşma metnini kendisine ulaştıracağını söylüyor. Kantarcıoğlu'nun cevabı şöyle: "Tabii çok memnun olurum. Paylaşmak lazım, eleştiri bile alınsa onun bir faydası var, bir yeni ufuk açıyor. Hem de kendimizi de bi yerde yenilemiş oluyoruz."

Seyfi Oktay'a yakın markaj

Seyfi Oktay, Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu'yla yaptığı görüşmede edindiği bilgileri dönemin CHP lideri Deniz Baykal'a iletiyor. Oktay, Kantarcıoğlu üzerinden anayasa değişikliğinin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğundan iptal edilmesi gerektiğini söylüyor. Kantarcıoğlu'ndan aldığı bilgileri yine telefonla Deniz Baykal'a aktarıyor. Mahkeme kararıyla Oktay'ın telefonları dinlenirken, eski CHP lideri Baykal ile Anayasa Mahkemesi Üyesi Kantarcıoğlu tesadüfen dinlemeye takılıyor. Anayasa değişikliği maddelerinin ikinci tur görüşmeleri sırasında yapılan görüşmelerde, Baykal, Oktay'a "Nasıl moral, tepki var mı, gözlem yaparsın." talimatı veriyor. Oktay, telefonla olmayacağını, görüşmede o konulara hiç girmediğini belirterek, "Bizzat konuşmak lazım bu işi." cevabını veriyor. Baykal'ın, "O konuda bir hareketlenmek lazım." demesi üzerine Oktay, "Tabii tabii anlıyorum." diyor. Deniz Baykal, iptal davasının nasıl sonuçlanacağını "Peki şimdi kaç?" diyerek soruyor. Oktay ise, 7'ye 4 dengesinin bulunduğundan bahsederek, ancak maddelerin görüşülmesi sırasında 3'te 2 salt çoğunlukla kabul edilmesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Şöyle diyor: "Aslında yine 3'te 2'ye tabi olması gibi bi düşünce olabilir ama bu tartışılması gerekli bir konu." Baykal'ın, "O uygulama öyle olacak gibi gözüküyor, di mi?" sorusuna Oktay'ın cevabı şöyle oluyor: "Eee yani."





 


Zaman