RedHack'in Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile ilgili yayınladığı belge, öğrencilerden toplanan zorunlu bağışlar ile ilgili bilgileri ortaya çıkarıyor. Belgeye göre YÖK, zorunlu bağışı "mahalle baskısı sendromu" olarak yorumladı; dönemin Rektör ve Rektör Yardımcısı "kınama" cezası aldı. Kınama cezasının nedeni, Rektörlüğün öğrenci ve personeli bilgilendirmeyip bağışların "yatırılması mecburi" olarak algılanmasına neden olması olarak ifade edildi. RedHack'in yayınladığı belgeye göre Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, zorla bağışın da aralarında olduğu konularla ilgili KTÜ Güçlendirme Vakfı başkan ve yöneticileri ile ilgili soruşturma başlattı. Konuyla ilgili Yüksek Öğrenim Kurumu'ndan (YÖK) bilgi istedi. RedHack, YÖK'ün bilgi verdiği 11 Eylül 2012 tarihli belgeyi yayınladı.

YÖK yorumu: Zorunlu bağış değil mahalle baskısı

Belgede KTÜ'de öğrencilerden bağış adı altında ilk kayıt esnasında 100 TL, kayıt yenilemede ise 25 TL para toplandığı belirtiliyor. Bu bilgiyi banka kayıtları, öğrencilerin şikayet dilekçeleri, paraların ilk kayıt ve kayıt yenileme dönemlerinde yatırılması, öğrencilerin tamamının bu parayı ödemesi doğruluyor. YÖK bu noktalara göre, "öğrencilerden toplanan paranın isteğe bağlı olmadığı"nı ifade etse de bunun zorla bağış olarak yorumlanamayacağını söylüyor. YÖK'ün yorumu ise şu şekilde:

"... Mahalle baskısı sendromuyla ve farkında olmadan, yatırılması mecburi bir ücret gibi algılanarak yatırıldığı..."

Belgede, Rektörlüğün konuyla ilgili öğrencileri ve üniversite personelinin açık ve net olarak bilgilendirilmesi gerektiği belirtiliyor. YÖK, bu madde ile ilgili dönemin rektör ve rektör yardımcısına disiplin soruşturması açılıp kınama cezası verildiği ifade ediliyor.

Rektörden "zorunlu bağış" diyen öğrencilere dava

YÖK'ün yorumunun aksine öğrenciler, bu paraların "zorunlu bağış" olduğunu ifade etmişlerdi. bianet'e konuşan öğrenci Sinem Kara, 25 TL'lik bağışı ödemeyen öğrencilerin kayıtlarının yenilenmediğini söylemişti. Öğrenciler 2010 yılındaki basın açıklamasında 2005- 2006 öğrenim döneminden beri kayıt yenilemede 25 TL alındığını belirtti. 2011'de ise Rektörlük binası önünde 20 gün süren oturma eylemi yaptı.

Ancak öğrencilere verilen ceza "kınama" dan daha fazlaydı; KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, zorunlu bağışları protesto eden iki öğrenciye "hakaret" davası açtı:

*2010'daki basın açıklaması metnini okuyan Sinem Kara, Özen' e hakaretten 2012 yılında 10 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında cezayı erteleyerek Kara'nın beş yıl gözetim altında tutulması kararı aldı.

*Gizem Görnaz'a da Evrensel gazetesinde yayınlanan üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden bağış olarak para alınmasını eleştiren yazısı nedeniyle dava açıldı. Mahkeme Görnaz'a Özen'e ''basın yoluyla hakaret ettiği'' gerekçesiyle 2012 yılında 11 ay 20 gün hapis cezası verdi, ceza ertelendi. 

Kaynak: bianet.org