CNN TÜRK - 2012, Türkiye ile AB ilişkilerinde gerilime açık bir yıl. Buna ilk işaret, Rum yönetiminin Avrupa Konseyi'nin güvenlik ve savunma alanındaki başkanlığını üstlenmiş olması.
 
Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Simitris Iliadis, Haravgi gazetesine konuştu, Danimarka'nın 1 Ocak'tan itibaren AB Dönem başkanlığını devralacağını söyledi.
 
Iliadis sözlerine "Ancak Danimarka'nın AB'nin ortak güvenlik ve savunma siyasetine dahil olmaması nedeniyle bu konudaki Avrupa Konseyi başkanlığını Güney Kıbrıs üstlenecek" dedi.
 
Türkiye, Avrupa güvenlik ve savunma politikasında özel temsilci Catherine Ashton'ı muhatap alacak; Rum yönetimi ile işbirliği yapılması söz konusu değil.
 
Türkiye zaten AB Savunma Bakanları toplantılarına davet edilmiyor, sadece gayriresmi toplantılara katılıyor. O toplantılara dönem başkanı olan Rumlar başkanlık edeceği için katılması söz konusu olmayacak.
 
Rum Yönetimi Savunma Bakanı Illiadis ise, Türkiye'nin Rum liderliğindeki Avrupa Konseyi başkanlığıyla işbirliğini reddetmesinin Ankara'yı zor durumda bırakacağı iddiasında. Rum Bakan, "Türkiye sadece Güney Kıbrıs'la değil, Avrupa kurumları ve AB ile de karşı karşıya kalır" diyor.
 
Türkiye, AB gücü altında olan askerlerini de çekip çekmemeyi değerlendiriyor. Buna göre, Bosna'da AB kontrolünde bulunan birliklerle ilgili bir çözüm bulunamazsa, Türkiye Rum komutası altına girmek istemediği için askerlerini çekebilir ya da en az seviyede tutabilir.
 
Kosova'da kurulu polis gücü olan Eulex'de de yaklaşık 100 Türk polisi görev yapıyor. Rum kesiminin kontrolü altında görev yapacak Eulex'ten de Türkiye'nin polislerini geri çekebileceği belirtiliyor.
 
Rum kesimi, Temmuz 2012'de de AB dönem başkanlığını devralacak. Türkiye daha önce Rum yönetiminin AB başkanlığına gelmesi durumunda birlikle ilişkilerini donduracağını açıklamıştı.