"Ülkemizde sağlık çalışanları can güvenliklerini tehlikede görmektedir" diyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin boyutlarının her geçen gün arttığını ifade etti. Yaptıkları araştırmada vatandaşların da bu duruma tepkili oldukları sonucuyla karşılaştıklarını söyleyen Memiş, şiddetin artık sağlık çalışanlarının yanı sıra vatandaşı da bıktırdığını anlattı.


Araştırma sonucunda "Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara hapis cezası verilmelidir" diyenlerin oranı yüzde 82 olarak ortaya çıkarken, "Katılmıyorum" diyenlerin oranı yüzde 16'da kaldı. Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının iş bırakmasını anlayışla karşılayanların oranı ise yüzde 81 oldu.

Araştırma, hastanelerdeki şiddet olaylarının hastaların sağlık ve güvenliğini de tehdit ettiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 88'i sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, hastaların da sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attığı görüşünü ortaya koydu.

ŞİDDET HASTALARI KORKUTUYOR
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık kurumlarında yaşanan şiddet olaylarının artık ciddi boyutlara ulaştığını belirterek önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığı ve Hayasad ile birlikte sağlıkta şiddeti önleyici adımlar atılması için bir eylem planı oluşturacaklarını vurguladı.

Araştırma sonuçlarının sağlık kurumlarında yaşanan şiddetin yalnız çalışanları değil bu kurumlardan hizmet alan hastaları da tehdit ettiğinin görüldüğünü anlatan Memiş, şunları söyledi: "Sağlık hizmetlerinin sunulduğu yerler bir korku ve endişe ortamı olmaktan çıkarılmalıdır. Bu hem sağlık çalışanlarının hakları açısından gerekli hem de hastaların kaliteli hizmet alabilmeleri için önemli bir faktördür."

Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (Hayasad) Genel Sekreteri Hamdullah Uğur ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Sağlıkta şiddet hastalarımızın hastanelerden aldıkları hizmetlerin kalitesini gölgelemektedir. Bugün sağlıkta çok önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Ancak, hangi kesimden olursa olsun sağlıkta şiddet kabul edilemez bir gerçektir. Gerek sağlık çalışanları gerekse hasta ve hasta yakınları şiddete asla başvurmamalıdır."



İHA