TTB, TDB, SES, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Hemşireler Derneği'nin de aralarında bulunduğu sağlık örgütleri mensupları, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) iptal isteminin görüşüldüğü Anayasa Mahkemesi önünde oturma eylemi yapıyor. Yüksek Mahkeme önünde toplanan doktorlar ve sağlık çalışanlarına, KESK Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt de destek verdi. Ellerinde, "Sağlık haktır satılamaz", "Herkese eşit, ücretsiz sağlık", "Sağlıkta ticaret ölüm demektir" yazılı dövizler taşıyan doktorlar, sloganlar atarak, alkış ve ıslıklarla Sağlık Bakanlığı'nı protesto etti. Grup adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan TTB Başkanı Dr. Ahmet Özdemir Aktan, KHK ile Sağlık Bakanlığı'nın icracı olmaktan çıkarılıp, denetleyici, düzenleyici ve koordine edici konuma getirildiğini belirtti. Aktan, sağlık Bakanlığı'nın temel görevi olan sağlık hizmeti sunumunun, bağlı kuruluşları olan Halk Sağlığı ve Kamu Hastane Kurumu'na devredildiğini, devlet hastanelerinin şirket hastanelerine dönüştürüldüğünü savundu.

-KHK İLE İHALE DÖNEMİ-
 
KHK ile ilaçta reklamın serbest bırakıldığını, özel hastane, sağlık kurumlarının lisanslarının açık arttırmayla satılmasının düzenlendiğini ifade eden Aktan, muayenehane açma ruhsatının bile ihaleyle satılabileceği düzenlemelerin önünün açıldığına dikkat çekti. Meslek örgütlerinin yetkisinde bulunan sağlık çalışanlarının meslekten men yetkisinin de Sağlık Bakanlığı'na verildiğini anımsatan Aktan, 663 sayılı KHK ile sadece Sağlık Bakanlığı'nın değil, bütün sağlık ortamının yeniden şekillendirildiğini belirtti. KHK ile sağlığın piyasa koşullarına terk edilerek ticarileşmesinin, çalışanların da iş ve işyeri güvencesinin ortadan kaldırılmasının, ücret güvencesinin yok edilmesinin, esnek-kuralsız çalıştırılmasının düzenlendiğini vurgulayan Aktan, KHK'ya karşı mücadele verdiklerini kaydetti.

-KHK MESLEK ÖRGÜTLERİNİN YETKİSİZLEŞTİRİLMESİNİ SAĞLADI-
 
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Taner Yücel ise KHK ile tüm sağlık camiasının olumsuz etkilendiğini belirterek, KHK'nın, aynı zamanda demokrasilerin olmazsa olmazı meslek örgütlerinin yetkisizleştirilmesini de sağladığını savundu. Yücel, "Bu kararnamenin tümünün iptalini istiyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin sağduyulu ve doğru karar vereceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da 700 bine yakın sağlık çalışanını yakından ilgilendiren KHK ile sağlığın tümüyle özelleştirilmesinin önünün açıldığını kaydederek, "Bu KHK'ya, yalnızca sağlık çalışanları değil, sağlık hizmeti alan toplumun tüm kesimi de karşı durmak zorundadır" dedi. Konuşmaların ardından birlik başkanları ve katılımcılar, Anayasa Mahkemesi'nin karşısında oturma eylemi yapıyor. Sağlık çalışanlarının KHK nöbetinin Anayasa Mahkemesi'nin kararı açıklanıncaya kadar devam edeceği belirtildi. (ANKA)
(YE/OE)