İhsan DEMİR - GAZETEPORT

İSTANBUL / Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın dosyasının ana davadan ayrılarak çocuk mahkemesine gönderilmesi entelektüel kesimde büyük tepki yarattı. Ancak Hrant Dink'in katil zanlısı Samast'ın faydalandığı yasayı çıkartan komisyon üyeleri bu durumdan rahatsız değil.

Hazırladıkları yasa nedeniyle Hrant Dink cinayetinin asli faili Ogün Samast'ın çocuk mahkemesine gönderilmesi, yasayı hazırlayanlar üzerinde ne gibi bir etki yapmıştı?

Kendilerine ulaşabildiğimiz "Taş Atan Çocuklar" yasası olarak bilinen yasayı hazırlayan komisyonun CHP'li ve AK Partili üyeleri çıkardıkları yasayı savundu. Yasa çıkartırken kişilere göre yasal düzenleme yapılamayacağını ve çıkartılan yasanın toplumun tümünü kapsaması gerektiğini söylediler.

CHP'li Ali Rıza Öztürk ve Ak Partili Yılmaz Tunç'a göre "toplum gereksiz ayrıntılara" takılıyor. BDP'li Sabahat Tuncel'e ulaşıp görüş alma çabalarımız ise sekreterinin "Ulaşamıyorum" gerekçesine takılınca o cephenin görüşünü alamadık.


Ogün Samast, çocuk mahkemesinde yargılanacak


CHP'Lİ ÖZTÜRK "GEÇ KALINMIŞ BİR DÜZENLEME
CHP milletvekili Ali Rıza Öztürk Taş Atan Çocuklar yasasını hazırlayan komisyonun CHP'li üyesi olarak çıkartılan yasanın sonuna kadar arkasında. Öztürk'e göre bu geç kalmış bir yasal düzenleme. Öztürk yasayı Gazeteport'a savunurken "Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyordu. CHP olarak biz Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinin büyükler için de kaldırılmasını istiyoruz. Bunlar DGM'lerin adının değiştirilmesinden ibarettir. Parlamento bu konuda yeni bir şey yapmadı aslında. Bugüne kadar yapılan şey Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AB uyum yasaları ve Çocukları Koruma Kanunu'nun uyarlamasından ibarettir. Bu düzenleme doğru bir düzenlemedir. Çocuklar ve suçu işledikleri tarihte çocuk olanlar bu konuda uzman olan mahkemelerde yargılanmalıdır. Bu terörle mücadelede zafiyet yaratacak bir düzenleme değildir.

ÖNEMLİ OLAN YARGILAMANIN HIZI
Ogün Samast Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmayacağı, ceza almayacağı anlamına gelmez. Hrant Dink'in cinayet davası yaklaşık dört yıldır sürüyor. Burada üzerinde durulması gereken şey yargılamanın hızlandırılmasıdır. Yargıda reform değil devrime ihtiyaç var. Tutuklamaların istisna olması gerekirken kural haline gelmiştir. Sorgusuz sualsiz tutuklanan insanlar suçsuzum demek için 1.5-2 yıl bekliyor. Düzeltilmesi acil olan şeyler bunlardır." dedi.

AK PARTİLİ TUNÇ "SAMAST'IN DURUMU ÖNEMSİZ BİR AYRINTI"
Komisyonun AK Partili üyesi Yılmaz Tunç da yapılan düzenlemenin arkasında. O da Hrant Dink'in katil zanlısının "Taş Atan Çocuklar Yasası"ndan faydalanmasını önemsiz buluyor. Tunç'a göre bu tartışma anlamsız. Bu yasa ile suç işleyen çocuk alacağı cezayı yine alıyor. Ancak ağırlaştırıcı hükümler uygulanmıyor. Bu da genel olarak düşünüldüğünde gereksiz bir ayrıntı. Kimseye özel yasa çıkartılamaz.

Yılmaz Tunç "Yasa teklifi genel bir uygulama için yapılır. Uluslararası hukuk ilkesi gereği 18 yaşını bitirmemiş çocuklar Çocuk Mahkemesinde yargılanır. Çocuklar suç işlemişse çocuk suçlarına bakan uzman yargıçlar tarafından yargılanması gerekir. Bunda bir ayrım yapamayız. Biz yasayı hazırlarken bu yasadan kimin faydalanıp faydalanmayacağına bakmayız. Hukukçular, hukukun temel ilkelerine uygun mu ona bakar. Suça itilen çocuklarla ilgili o değişiklikler Türkiye için gerekliydi. Ayrıca Ogün Samast'ın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde değil de "Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde" yargılanması demek suçsuz olduğu anlamına gelmez. Alacağı cezada indirim sağlamaz. Örgüt üyeliği gibi ek cezalardan istisna kılar." dedi.


Rakel Dink'ten mahkeme kararına tepki