Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, HSYK’yı “Yetki gaspı” yla suçlayanlara, sert cevap verdi. İşte TV8’de Erkan Tan ile Başkent’ten programının konuğu olan Selçuk’tan çarpıcı değerlendirmeler:

* BU YETKİ HSYK’NIN TEKELİNDEDİR: HSKY’nın yapmış olduğu tasarruf, işlem tamamen kendi yetkisi içindedir ve hatta onun tekelindedir. Bir savcının yeri değişecek yetkisindedir. Yetki gaspı, yağması gibi kavramları son derece yanlış buluyorum. HSKY’nın yetkisinde değil de bir başkasının yetkisini kullanmış gibi laflar var. Ne Bakanlığındır bu yetki ne Yargıtay’ındır . Bazı bilim adamlarının bunu söylemesi yürekler acısıdır.

* DOSYAYI GÖRMEDEN BİLEMEZSİNİZ: Bu yetkisini doğru mu kullandı ayrı bir sorudur. Ben bilmiyorum çünkü dosyayı görmedim, gizlidir. Yetki gaspı diyenler de bilmiyor. Herkes ezbere konuşuyor. HYSK Başkanvekili ’Aylardan beri izliyoruz. Bazı sorular sorduk yanıt gelmedi. O kadar gelmedi ki artık başka çaremiz yoktu’dedi.

* BENİM KAFAMDA DA SORU İŞARETLERİ VAR: Ben de izliyorum olayı ve bir çok soru kafamda doğmaya başladı. Bir savcı olaya el koyuyor inceleme yapıyor. Bir başka savcı bana ait diyor... Yurttaşın kafasında da sorular var. Nasıl yanıtlandığını da bilmiyorum. Bu konuda ideolojik davranılıyor havası veriliyor.

* BU ARKADAŞLAR DÜNKÜ ÇOCUK DEĞİL: Şimdi yılların hakimlerine siz yetkileri gasp ediyorsunuz diyorsunuz. Ben yakıştıramıyorum. Bu arkadaşlarımız 30, 40 yıldır yargıçlık yapan insanlar. Savunmayı almadan, dosayı incelemeden kimse karar vermez. Taç giyen baş akıllanır öyledir bu işler. Bu arkadaşlar dünkü çocuklar değil. Hem deneyimleri var, hem bilgisi olan arkadaşlarımız.

* KİMSE ALLAHLIĞA ÖZENMESİN: Ben bir karar versem bunu siyasi bulabilirsiniz. Kanıtlayabilir misiniz? Sadece Allah bilir. Kimse Allahlığa özenmesin. Hangi saiklerle karar verdiğimi bilemezsiniz. Herkes hiçbir şey bilmeden mahkumiyet, aklanma kararı veriyor. Herkes kendi yerini iyi bilsin ve yerinde kalsın. Hiç kimse yargının işine karışmasın.

* İLGİLENMEMESİ GEREKİRDİ: Kamuoyu önünde bu davayı tartışamazsınız. Herkes susmalı, masanın başına oturmalı. (Şanal’ın dosyayı Ergenekon savcılarına göndermesiyle ilgili) Yetkisi kaldırılmış bir savcının artık bu konuyla ilgilenmemesi gerekirdi.

VATAN