Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, savunma yapan sanık avukat Mehmet D., "1990'lı yılların başından bu yana sizin örgüt dediğiniz, benim ise hizmet dediğim cemaatin üyesiyim" itirafında bulundu.

Bilerek ve isteyerek bir suç işlemediğini ve darbe girişiminde bulunanları lanetlediğini dile getiren D., darbe girişiminden FETÖ’nün sorumlu olmadığını öne sürerek FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında, "Kendisini terörist olarak görmüyorum. Sanıyorum bütün kuşkular 15 Temmuz'dan kaynaklanıyor" dedi.

Savunmanın ardından D.'ye "FETÖ elebaşı Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak'ı tanıyor musun?" sorusu yöneltildi.

Sanığın Albayrak'ı tanıdığını ifade etmesi üzerine Albayrak'ın başka bir şüpheliye gönderdiği ByLock mesajında, "KPSS soruşturmalarıyla ilgili Mehmet D. acaba bir basın açıklaması yapsa mı?" yazdığı hatırlatılan D., söz konusu yazışmaların suç unsuru olmadığını savundu.

FETÖ'nün sohbet adı altında gerçekleştirilen toplantılarına katılım sağlayıp sağlamadığı ve katılan diğer kişilerin isimleri sorulan D., "Evet sohbetlere katılıyordum, sohbetleri ben gerçekleştiriyordum. Ancak isimleri asla vermem." cevabını verdi.

Örgüt içinde bir rolü bulunmadığını iddia eden sanık D., tahliye talebinde bulundu.

BYLOCK KULLANDIĞINI KABUL ETTİ
Sanık avukat Cemalettin K. da hukuk alanında akademik çalışmalarının olduğunu, bunlardan bazılarının kamu kurumları tarafından yayınlandığını söyledi. 

Hakkında isnat edilen terör örgütü üyeliği suçunu kabul etmediğini belirten K., iddianamede hakkında somut bilgilere danmayan iddialara yer verildiğini savundu. FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığına ilişkin iddianamedeki tespiti kabul ettiğini belirten K., "Yurt dışına çok sık çıkıyorum, eşimle özel görüşmeler yapmak için çeşitle mobil programlar kullanıyordum. Bunlardan biri de ByLock'tur." dedi.

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) uluslararası operasyonu sonucunda ByLock'a ulaşıldığını, istihbarat faaliyetleriyle elde edilen bilgilerin delil olarak kullanılamayacağını savunan K., "ByLock'u indirdiğime ilişkin inkarda bulunmadım. Elbette istihbaratın başarılı bir operasyonudur. Ancak bunun delil olarak kabul ettiğim anlamına gelmez." savunmasını yaptı.

"FETÖ'nün gerçek yüzünü göremedim"
Sanık avukat İsmail Y. ise dini duyguları nedeniyle bir dönem FETÖ yapılanması içerisinde bulunduğunu, örgütün gerçek yüzünü görmekte geç kaldığını ifade etti.Emniyet güçlerine teslim olduğunu ve kaçma şüphesinin olmadığını belirten Y., MASAK kaydına yansıyan para transferlerinin örgütsel bir amaç taşımadığını öne sürdü. Soruşturma aşamasında ByLock kullandığı iddialarını kabul etmediğini aktaran Y., programı 17-25 Aralık sürecinden sonra emniyetten ihraç edilen eski müvekkili istihbaratçı polis Ö.T'nin yüklediğini ancak programı kısa süre sonra sildiğini ifade etti.

Sanık Mehmet D. da vatan ve millet aleyhinde bir faaliyetinin olmadığını öne sürerek suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.

Bürosunda ele geçirilen Fetullah Gülen ismine düzenlenen belgelerin İzmir Yamanlar Lisesinde bir öğrenciye ait olduğunu, FETÖ elebaşı Gülen ile alakalı olmadığını iddia eden D., söz konusu kişinin eski müvekkili olduğunu savundu. 

Firari sanıklardan avukat Mehmet K.'ın yönlendirmesiyle bazı FETÖ davalarına baktığına ilişkin soruya D., söz konusu davaların 30'dan fazla olduğunu ancak bunlardan sadece 6'sının FETÖ davası olduğunu ifade ederek tahliye talebinde bulundu.


Hürriyet