Skandal gelişmeler Çankaya Belediyesi'nin bayrak ihalesini incelemeye alan maliye müfettişlerinin ihalede 1 milyon liralık yolsuzluk tespit etmesiyle başladı.

MÜFETTİŞLER 'FESAT' RAPORU VERDİ


Maliye müfettişleri, aralarında Çankaya eski Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın da bulunduğu 16 belediye yöneticisinin, 'ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma' suçlarından yargılanmaları gerektiğine yönelik 'tevdi raporu' hazırladı. Dosya, Savcı Abbas Özden'e gitti. Maliye raporunu dikkate almayan Savcı Özden, konunun uzmanı olmayan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 3 öğretim görevlisini bilirkişi tayin etti. Bilirkişi "İhale komisyonuna Eryılmaz üye atamadı" diyerek daha hafif bir suç olan 'görevi ihmal suçundan' dava açılması gerektiği yolunda rapor verdi.

BİLİRKİŞİDEN DAHA AZ CEZALI SUÇLAMA


Savcı Özden, maliye müfettişlerinin raporlarını değil de bilirkişi heyetinin raporunu dikkate alarak davayı 'görevi ihmal'den açtı. Eski Başkan Eryılmaz'ın da bulunduğu 16 belediye yöneticisi cezası daha ağır olan 'ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma' suçlarından değil de daha az ceza gerektiren 'görevi ihmal' suçundan yargılanmaya başlandı.

CHP 'naylon' belge verdi

Yaklaşık 1 milyon liralık kamu zararına neden olan Çankaya Belediyesi'ndeki bayrak ihalesi yolsuzluğunda, ihaleyi kazanan Aydoğan Kardeşler isimli firmaya CHP Genel Merkezi'nin sahte belge de düzenlediği ortaya çıkmıştı. İhaleye girebilmek için şart olan bayrak yapımı ile ilgili herhangi bir iş deneyimi olmayan ve bu konuda 'iş bitirme' belgesine sahip olmayan Aydoğan Kardeşler'e CHP Genel Saymanlığı tarafından verilen 'iş bitirme' belgesinin naylon olduğu tespit edildi. Firma ile CHP arasında ne bir fatura kesimi ne de mal teslimi olmadığı ortaya çıktı. P>

Çok derin operasyon

Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, "İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla İP Genel Merkezi'ni arayan polisler görevi kötüye kullandı" iddiasıyla aramalara katılan 10 polis hakkında 3'er yıl hapis istemiyle dava açtı. Savcı Özden'in polisler hakkında dava açarken, oluşturduğu bilirkişi heyetinden 11. Ağır Ceza'nın 'gece dahil 24 saat' arama kararını sakladığı ortaya çıkmıştı. Kararı görmeyen bilirkişi heyetinin de "Arama kararı yok" diye polisleri suçlu gösteren bir rapor hazırladığı ortaya çıkmıştı.

Ergenekon davası için kritik öneme sahip duruşmada mahkeme, savcının iddialarını yerinde bulursa, Ankara'da ele geçen İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve Levent Göktaş'ın ofisinden çıkan kamuoyunda '51 nolu DVD' olarak bilinen şantaj görüntüleri içeren delilin de yok sayılması için kampanya başlatılacak.

STAR