Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, yönetim kurulu üyeleri ve yaklaşık 200 kişilik meslektaş grubuyla birlikte adliyedeki Atatürk anıtı önünde basına açıklama yaptı. Adını dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'i gözaltına almakla duyuran, son olarak Antalya Barosu avukatlarından B.K. ve Ş.K.'ye yönelik operasyonları yöneten örgütlü suçlardan sorumlu Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), Adalet Bakanlığı'na şikayet edeceklerini belirten Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, şöyle dedi: "Bizler avukatız ve bu gün burada avukatlara yönelik hukuka aykırı işlem ve eylemlere, hukuk dışı uygulamalara kayıtsız kalmayacağımızı haykırmak için toplandık. Son 6 ayda 'örgüt kurmak, örgütte yöneticilik yapmak, örgüte hukuksal yardımda bulunmak' gibi suçlamalarla 5 avukat arkadaşımız gözaltına alınmış ve büroları aranmıştır. Bu arkadaşlarımızdan ikisi 1 gün, diğer ikisi 4 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştır. Bir meslektaşımız da 5 aydır tutukludur ve henüz davası açılmamıştır. Yöneltilen sorulardan, ifade ve sorgu tutanaklarından anlaşıldığı kadarıyla işlendiği iddia edilen suçlar, avukatların, avukatlık faaliyetlerine ilişkindir. Hemen her gün adliyede olan avukatlar eğer istenseydi, gerek duyulan bilgi ve belgeleri savcılıkla paylaşabilirdi. Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın, sabahın erken saatlerinde, birçok polisle birlikte yapılan arama ve gözaltına almalar, mesleğimizin saygınlığını ve itibarını zedelemektedir. İzin prosedürünü işlevsiz kılmak maksadıyla soruşturmalar örgüt kapsamına sokulmakta, bir avukat, eski ve yeni sekreterinden müstakil örgütler karşımıza çıkmaktadır." 

MÜŞTEKİDEN SAVCIYA PLAKET İDDİASI 

Baro Başkanı Bacanlı, savcı Osman Şanal'ın avukat İ.B.'ye yönelik dolandırıcılık operasyonunun müştekilerinden birinden plaket kabul ettiğini de belirterek, "Bir avukat hakkında yürütülen soruşturmanın bile aylarca sürmesi, üstelik bu avukatın tutuklu olması, incitici olduğu kadar, soruşturma savcısının müştekiden plaket kabul etmesi ve masasında sergilemesi görülmüş şey değildir. Savcının görevi tarafsız olmak, şüpheli aleyhine olduğu kadar lehine delilleri de toplamaktır. Savcılık görev ve yetkilerini kötüye kullandığını düşündüğümüz ilgili savcı hakkında ilgili kurumlara, HSYK ve Adalet Bakanlığı'na şikayetlerimizi yapıyoruz" diye konuştu. 

SAVCI GÖREVDEN ALINSIN 

Başkan Bacanlı, savcının görevden alınmasını da talep ederek şöyle dedi: "Şu aşamada Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından sürdürülen tüm avukat soruşturmalarının durdurularak Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmesi ve avukatlara karşı tutumu sebebiyle adı geçen savcının görevinin değiştirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Bizler avukatı gözaltına almak, evini, işyerini aramak, tutuklatmak konusunda bu derece hevesli olmayı, avukatlar üzerinden güç gösterisinde bulunmayı hiçbir hukukçuya yakıştıramıyoruz. Avukatı kelepçe takmakla tehdit eden polis memurunun da bu cesareti nerden bulduğunu doğrusu merak ediyoruz. Hiç kimse Antalya Barosu'nun gücünü ve azmini küçümsemeye, sınamaya kalkmamalıdır. Yasalardan doğan hak ve yetkilerimizi kullanmaktan çekinmeyeceğimizi açıkça ifade ediyoruz." Adliye önündeki açıklama, avukatların alkışlı prosetsoları ile sona erdi.