Çorum’da 1980’de Aleviler’in yoğun olarak oturduğu Milönü Mahallesi’nde çıkan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi anıldı. ‘Çorum Olaylarını Anma Platformu’ tarafından düzenlenen, konulu konferansa 1980’de Çorum Cumhuriyet Başsavcısı olan Ertem Türker konuşmacı olarak katıldı.

Olayların öncesi ve sonrası hakkında bilgiler veren Türker, şöyle dedi: “1980’de Çorumlu’nun ettiğini Çorumlu’ya, kurtlar etmedi kurtlara. Biz insanlığımızdan mahcubuz. O dönemde yapılan bütün yanlışlara, hatalara, katliamlara, bütün partizan memurlara dönemin Başbakanı yeşil ışık yakmıştır. Demirel, ‘Bana sağcılar suç işliyor dedirtemezsiniz diyor. Suçu sağcı da işler, solcu da işler. Ama bir Başbakan böyle konuşursa sağcılar da arkalarında destek var güvencesi ile elbette katliamlar da yaparlar.“

Olaylarının Alevi-Sünni çatışması olmadığını anlatan Türker, “Alevilik ve Sünnilik, soğuk savaşta amaca ulaşmak için, hakimiyet sahasını genişletmek için araç olarak kullanılmıştır. Sahne Çorum’du, senaryo dışardandı, baş aktörler dışarıdandı, bizler sadece figürandık. Çünkü biz aynı silahın solcuyu da sağcıyı da öldürdüğünü gördük. Demek ki bir oyun ile karşı karşıyaydık” dedi. (Vatan)