Esra YAZDIÇ Cemal DOĞAN/ANKARA

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın, 279 bin 849 öğretmen adayının katıldığı eğitim bilimleri sınavının iptaline yol açan kopya skandalıyla ilgili operasyon sürerken bir savcılık yetkilisi Habertürk’e “TCK’da kopya çekmeyi ve kopya vermeyi suç sayan birmadde yok. Biz suç arıyoruz” bilgisini verdi.

GÖREVİNDEN OLACAK
Yetkili, soruların parayla satıldığına ilişkin bir kanıt bulunması halinde zanlıların “Çete”den yargılanabileceğine dikkat çekerek, “Eğer parayla ilgili kanıt bulunamazsa soruların cevaplarını herhangi bir yöntemle kulağa fısıldamak suç değil. Kopyanın ancak idari bir yaptırımı olabilir. Bunun da savcılıkla ilgisi yok” dedi. Gözaltındakiler soruların parayla satıldığı kanıtlanırsa “suç işlemek için örgüt kurmak ve örgüte üye olmak”ı içeren TCK’nın 220. maddesi ile suçlanacak. Aksi halde serbest kalacak. Gözaltına alınan 72 şüpheli arasında 5 de öğretim görevlisi bulunuyor.

YÖK, 5 öğretimgörevlisi için yarın hukukmüşavirliğine başvuracak ve disiplin soruşturması başlatacak. Yargının suçlu olduklarına kanaat getirmesi halinde bu kişilerin akademisyenlik hayatı, hatta memuriyetleri sona erecek. 5 öğretimgörevlisi arasında, kadrosu Karaman’daki KaramanoğluMehmet Bey Üniversitesi’nde olan ancak Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda doktora yapan O.A.U. da bulunuyor. KPSS dışındaki pek çok kamu sınavında soru sızdırdığı ve başkasının yerine sınava girdiği öne sürülen O.A.U ile ilgili okulmüdürü Mehmet Günay, “Sessiz sakin, kimseyle pek irtibatı olmayan biriydi. Duyunca şok olduk” dedi.

‘KİMSE SAVUNMADI’
YÖK, Denetleme Kurulu’nun kararı doğrultusunda öğretmenlerin atanmasında gerekli olan eğitimbilimleri testini iptal etti. YÖK’ün bu kararı almasında 120 sorudan 120’sini de doğru yapan 350 kişinin davet edilmesine karşın YÖK’e gelmemiş olması da etkili oldu. YÖK’ten bir yetkili “Hakkıyla tampuan aldığını düşünen kimsemi yokmuş? Gelip bize ‘Ben hakkımla bu puanı aldım. Bu işlerle alakamyok’ diyemedi” dedi. 280 bin öğretmen adayı şimdi ÖSYM’nin belirleyeceği sınav tarihini bekliyor. Eğitimbilimlerinde tam puan alan adayların genel yetenek testlerinde soruların tamamını yanıtlamaları şüpheleri artırıyor.

Özcan: ÖSYM’ye yeni bir şekil vereceğiz

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Muhittin Şimşek ile birlikte dün Gaziantep Nizip’teki Zeugma Antik Kenti’ni ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, “ÖSYM’ye yeni bir şekil vermeyi düşünüyoruz. Bu süreç içerisinde tespit edilen bütün açıklıkları, sızmaları, tüm gedikleri kapatmak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu. Kopya iddialarına ilişkin yalnızca eğitim bilimleri testinin iptal edildiğini hatırlatan Özcan, “280 bin öğretmen için önümüzdeki ay yeni sınav yapacağız. Bir ay içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na atamalar için gerekli olan puanları yollayabilecek durumda oluruz. Diğer branşlarda atamalar normal olarak yapılabilecek” dedi.

MHP dava açmaya hazırlanıyor

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, KPSS iddialarıyla ilgili gözaltına alınan O.A.U.’nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin danışmanı olduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Paçacı, “O.A.U., 1998–2000 yılları arasında partimizde büro memuru olarak çalışmış ve hiçbir dönemde Genel Başkan Danışmanlığı görevinde bulunmamıştır. MHP’yi karalamaya yönelik gerçek dışı, bu yanlı ve kasıtlı yayını yapanlar asla amaçlarına ulaşamayacaklardır. Bu yayını yapanlarla ilgili olarak hukuki yollara başvurulacaktır” dedi.